Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Katrine Marie Guldager & Charlotte Pardi: En samling historier om Frøken Ignora i vandtårnet

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Charlotte Pardi, Katrine Marie GuldagerUdskriv anmeldelsen • 23. maj, 2010

Fisk, kærlighed og en godnathistorie hver aften – En samling historier om Frøken Ignora i vandtårnet

Frk. Ignora er bare så godt et påfund. Der er 15 titler om denne frøken, som bor i et vandtårn uden hverken far eller mor. Her lever hun, går i skole, passer hunde og katte, elsker, kæmper og finder vej mellem venskab, matematik og kærlighed. Byen hun bor i, hedder Stridstrup, et univers som er beslægtet med både Kardemomme by og Pippis hjemstavn. Den nordiske lilleby med det hele. Bøgerne om Ignora er Guldagers første børnebøger. Livet i Stridstrup er ikke nødvendigvis let, men store og svære ting er let fortalt. Ignora er tegnet af Charlotte Pardi. Hun er mester i realistisk, ekspressionistisk skolegårdsrødmen og hun er som sagt fortalt af selveste Katrine Marie Guldager. Guldager som kan tage sine litterære temaer op i børnehøjde, så det ikke taber intensitet og dybde. Med få, men store ord.

’Frygteligt’ er et ord, der må være kommet ind i verden den dag, hendes far døde, mener Ignora. Mange børnelitterære figurer er efterladt alene og må selv tilkæmpe sig en plads i livet. Det er et gammelt og ofte anvendt børnelitterært motiv, Guldager her gør til sit eget. Forfatteren træder igennem med en fortællestemme, der sætter tilværelsen i basale rammer og tidstypisk relief. Men der fortælles også på tværs af tid i den måde, hvorpå Ignora møder kærligheden, vreden, sødmen, jalousien, venskabet. Og den skamfølelse, der kan opstå helt uden grund, som når alle børnene i skolegården råber af hende. Også hendes venner. De råber også. De dér elementære følelser er fortalt, så man som oplæser er afskåret fra at fortolke løs på vegne af nogen. Heldigvis. Tilværelsen bliver ikke forklaret, den bliver fortalt. Og vé den oplæser, der begynder at omklamre fortællingerne om Ignora med sammenligninger med egne erfaringer. De er der, men de står for sig selv. Som Ignora i vandtårnet.

Ignora er først og fremmest egnet til at læse på egen hånd. Det er fantastisk med så stor begynderlæsning.

Fortællingerne om Frk. Ignora er fyldt op med livets elementære krav: Fisk, kærlighed og en godnathistorie hver aften:

“Og vi vil også have kærlighed.” …
”Fisk, kærlighed og en godnathistorie hver aften.” ”Det er vores krav,” siger Georg. ”Ja,” siger Ignora. ”Og vi giver os ikke.”

Samlingen indeholder:
Frøken Ignora eksploderer
Frøken Ignora i skolegården
Frøken Ignora og stjernehimlen
Frøken Ignora bliver forelsket
Frøken Ignora og Georg sætter deres præg på verden

Katrine Marie Guldager & Charlotte Pardi: Frøken Ignora i vandtårnet. Carlsen, 2010.- 112 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

 1. Jeg er lige blevet færdig med at læse en samling historier om “Frøken Ignora i vandtårnet” som godnatlæsning for mit barnebarn Emilia på 8år……………VI elsker Ignora -hun og jeg – og jeg er meget interesseret i at få fat i /købt alle de
  andre bøger med Ignora.
  Jeg kan imidlertid ikke finde noget sted at bestille dem.
  Kan I hjælpe mig?????
  Mit barnebarn er særdeles interesseret.
  På forhånd tusind tak for hjælpen.
  Venlige hilsner
  Susanne Lænkholm