Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kate DiCamillo: Edward T’s forunderlige rejse

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Kate DiCamilloUdskriv anmeldelsen • 30. september, 2006

Kate DiCamillo: Edward T’s forunderlige rejseMen ved det med det samme. Når man står med Edward T’s forunderlige rejse i hænderne, ved man, at man holder noget særligt. Noget, der vil krybe ind i hjertekulen og gemme sig dybt i sjælen…

Edward T er en smuk, distingveret, sofistikeret og nå ja – lidt egocentrisk porcelænskanin. Edwards ører har, selvfølgelig, rigtig pels, knurhårene er helt perfekte, og han har fantastiske klæder og endda eget lommeur. Og så er han elsket. Men Edward elsker ikke nogen. Faktisk heller ikke pigen Annabel, som ejer og elsker ham betingelsesløst.
Men Annabels bedstemor Claire ser helt ind i Edwards inderste, hvor der kun er tom forfængelighed. Læseren ser det også.

På en rejse over Atlanterhavet mister Annabel Edward, som ryger over bord og synker ned på havets bund. Dette bliver starten på Edvards fantastiske, rørende og nervepirrende dannelsesrejse. Da Edward har ligget meget lang tid på havets bund og bl.a. tænkt på stjernerne og universet, sender en storm ham i et fiskenet, og porcelænskaninen starter en ny tilværelse hos et ældre fiskerpar. De fine klæder er væk, og Edward er ikke længere Edward.

Men selvfølgelig har både forfatter og Skæbnen mere i ærmet, og snart driver Edward videre gennem tilværelsens kontraster. For når man lever, altså sådan rigtig lever, møder man både godt og ondt. Vi ved jo godt, at kærligheden overvinder alt, men indtil da river og flår ondskabens uretfærdighed i både læser og Edward.

Edward T’s rejse er virkelig forunderlig. Historien om porcelænskaninen og de mennesker og dyr, den møder, er smuk er dybt poetisk og pustes endnu mere liv i af fantastiske illustrationer udført af Bagram Ibatouline.
Forfatteren Kate Dicamillo er en rigtig historiefortæller. Hun har således en helt særlig evne til at fortælle en enkel historie med dybde. Den balancerer fint mellem livets store spørgsmål og bliver nok rørende men aldrig sentimental.

Historien om Edward T er selvfølgelig ideel til højtlæsning, hvor den vil berige og begejstre mennesker på tværs af alder og livserfaringer.

Edward T’s forunderlige rejse er udgivet af forlaget Apostrof, som også står bag den danske udgivelse af DiCamillos Eventyret om Despero. Begge udgivelser er lækre bøger af den slag, som en rigtig bogelsker nyder at røre ved og bladre nænsomt igennem. De er flotte på reolen, men helt ærligt har man nu mest til at lade dem ligge fremme på sofabordet på grund af deres udstråling.

Edward T’s forunderlige rejse bliver en børnelitterær klassiker. For mig er den det allerede.

Kate DiCamillo: Edward T’s forunderlige rejse. Oversat af Ole Thestrup. Apostrof, 2006. Forside: Bagram Ibatouline

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. hej jeg synes det er en fantastisk god bog som du har skrevet. Det er en så god historie. Det er 4 gang jeg læser den for man kan bare læse den igen og igen og igen…. også den anden bog som du har lavet der hedder Despero er ligså god jeg synes at du skulle lave nogle flere bøger..!!! jeg ønsker mig selv de to bøger… men jeg glæder mig til at du laver nogle flere bøger hvis du gør det…:-) hilsen pigen på 11