Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Karen Kinge Lindboe: Stella for evigt

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Karen Kinge LindboeUdskriv anmeldelsen • 10. april, 2006

Karen Kinge Lindboe: Stella for evigtStella for evigt handler om to teenage-piger og bedsteveninder. Da den ene pludselig får konstateret en alvorlig sygdom bliver situationen svær for dem begge, men det forstærker også deres sammenhold.

Stella og Benny (som i virkeligheden hedder Benedicte) er to piger på 15 år. De går i skole sammen og er meget nære venner. Stella er lys, og Benny mørk, og de supplerer hinanden på flere måder – forskellighederne til trods.
En lille uskyldig knop på Stellas hals viser sig at være lymfekræft, og hun skal i gang med kemoterapi. Hverdagen er pludselig fyldt med angst og håb, og begge piger er meget berørt af omstændighederne. Behandlingen indebærer, at Stella kommer til at miste håret, og i solidaritet med veninden lader også Benny sig klippe helt kort. Hun besøger Stella hver dag og støtter hende i det hele taget så godt hun kan.

Benny bor hos sin morfar, Torvald. Der har hun boet det meste at sit liv, og de har et nært forhold til hinanden. Hans indiske kone døde under fødslen af Benedicte, Bennys mor. Benedicte fik hende meget tidligt og er nu i Indien på 7. år, og Benny kender ikke sin mor særlig godt.

Stella bliver – efter at sygdommen er konstateret – kæreste med den jævnaldrende Janus, som længe har kredset rundt om pigerne. Benny er lidt jaloux, det er ikke nemt pludselig at skulle dele sin bedste veninde med nogen. Samtidig er morfaren måske ved at få sig en kæreste, det er Benny heller ikke så begejstret for.
Da julen nærmer sig kommer der brev fra Bennys mor, hun kommer hjem for at blive. Det er alvorligt med Stella, så det bliver ikke nogen nem jul for Benny.

”Stella for evigt” er en rigtig pigebog og lidt af en tåreperser. Den handler om venskab, jalousi, og kærlighed – og om sorgen over at miste et menneske, der betyder meget for en. Med Bennys lidt usædvanlige familiehistorie handler den også om den vanskelige proces, det kan være at finde sin egen identitet – og at give plads til andre. Moderen, der mest har været fraværende, spiller ligeledes en stor rolle i Bennys liv.

Romanen er skrevet i jeg-form med Benny som fortæller, og det er en intens og medrivende historie. Den er sørgelig, og man sidder med en klump i halsen til sidst, døden kommer alt for tidlig, når man kun er 15 år. Det er følelsesladet stof, men jeg synes, forfatteren gør det godt – og uden at det bliver for meget.

”Stella for evigt” henvender sig som nævnt især til piger og fra ca. 13 år. De vil helt sikker sluge denne roman.

Karen Kinge Lindboe: Stella for evigt. Oversat af Ilse M. Haugaard. Gyldendal, 2006. Forside: Sabine Brandt. Originaltitel: Stella

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 stemmer)
Loading...

5 kommentarer »

 1. du afslører hele bogen ! man kan regne ud at hun dør 🙁

 2. det var ikke ondt ment :-s undskyld
  jeg har læst bogen, og jeg syntes den er rigtig god 🙂

 3. Jeg læste bogen da jeg gik i 7. klasse og jeg har endnu ikke læst nogen bedre romaner på trods af at jeg går i gymnasiet nu. Bogen fanger én fra første side og den er umulig at lægge fra sig. Tematikkerne i bogen er hjerteskærende, men samtidig den virkelige verden fra sin værste side.

 4. Jeg har også læst bogen. -og helt seriøst de sidste 3 kapitler græd jeg til. Pinligt 🙂
  Men jo bogen er rigtig god, MEN også en rigtig tøse-bog. Nogle gange blev det lidt for kvalmt.

 5. FOR at være ærlig!! (jeg har læst bogen)
  -bogen er sørgelig!!
  -den har en god historie at fortælle!!!
  -den rammer selvfølgelig
  _________________________________
  -MEN der ikke rigtig spænding i bogen!!
  -der mangler noget mere drama!!
  -Den handler Kun om hverdags ting!!!
  -MIT liv er der mere spænding!!!
  -hellere læs en bog om MIT liv!!
  ___________________________

  Line hvis du vil læse en god bog!! OG jeg mener god og spændende bog så: læs lying game (det er så godt nok en serie)

  MEN den vil du helt klart få noget ud af!!!