Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kalle Güettler, Rakel Helmsdal & Áslaug Jónsdóttir: Monsterpest

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler, Rakel HelmsdalUdskriv anmeldelsen • 12. oktober, 2008

Nogen gange er det svært at være venner med et sygt monster.

Det oplever Lille Monster, da hans ven, Store Monster, ligger i sengen med monsterpest. Lille monster kommer med blomster, frugt og gode hensigter. Store Monster vil hellere se fjernsyn og have varm kakao og chokoladekiks.

Store Monster er rigtig utaknemmelig og urimelig – intet kan Lille Monster gøre rigtigt. Lille monster når grænsen for sin godhed og går hjem til sig selv – træt og mat. Han er blevet smittet med monsterpest.
Store Monster er i mellemtiden blevet rask igen, og han besøger Lille Monster, som ligger i sengen og har det rigtig dårligt. Heldigvis har Store Monster blomster med, og han opvarter Lille Monster efter alle kunstens regler. Det er heldigt, at Lille Monster har sådan en god ven!

Monsterpest er 3. bog i en serie på foreløbig 4. Temaet denne gang er omsorg, og det behandles med finfølelse og forståelse for børns måde at reagere på. Store Monster er selvcentreret omkring sin sygdom, men det viser sig heldigvis, at selv Store Monstre kan lære at dele omsorg ud. Og det gør han mere eller mindre på nøjagtig samme måde, som Lille Monster havde vist ham eksemplet på.

Både tegninger og tekst er med til at understrege de forskellige sindsstemninger. Et dobbelt opslag i bogen illustrerer lille monster i forskellige stadier af frustration over den utidige Store Monster, genialt tænkt! Det vil gå klart ind hos børn, der får bogen læst op.

En sjov detalje: Store Monsters lyserøde “pestknopper” svinder langsomt væk, efterhånden som han får det bedre. Og lille monster får flere, efterhånden som han bliver mere syg.
Og så er bogens tekst i jeg-form, hvilket giver en noget anderledes vinkel ind til temaet: Man kommer meget tættere på Lille Monsters dilemma: “Hvordan skal jeg gøre Store Monster glad og rask igen?”
Monsterpest er en lille perle af en billedbog/oplæsningsbog. Der er både alvor og grin, og et gennemtænkt tema, som forældre og børn kan få en god dialog ud af.

Kalle Güettler, Rakel Helmsdal & Áslaug Jónsdóttir: Monsterpest (Store Monster og Lille Monster ; 3). Oversat af Hugin Eide, 32 sider. Forlaget Torgaard, 2008.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.