Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Julia Golding: Diamanten i Drury Lane

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Julia GoldingUdskriv anmeldelsen • 30. januar, 2009

drurylaneMød Cat Royal – ekstraordinær heltinde!

Er der ikke en sjov tendens til at seje pigehelte i film og bøger altid har rødt hår og grønne øjne? Det har Cat Royal i hvert fald, og HUN er i hvert fald en sej pigehelt, OG hun er hovedperson i denne gode og underholdende bog – Diamanten i Dury Lane.

Cat, eller Cathrin Royal, har stort set hele sit liv boet på Theatre Royal i London. Teaterets direktør, Hr. Sheridan, fandt hende efterladt på teatrets trappe en kold januarnat i 1780, og han besluttede at tage sig af hende. Teatret og alle dets medarbejdere er derfor Cats familie. Hun har været heldig – men, det har teateret nu også. For Cat er bestemt ikke dum. Hun hjælper til med det daglige arbejde i alle kroge af teateret. Og da omstændighederne kræver det, hjælper hun også til med det ikke-så-daglige arbejde.

En dag kommer det Cat for øre, at Hr. Sheridan skjuler en diamant i teateret. Det var ikke meningen, hun skulle vide noget om det, men nu, da skaden er sket, beder Hr. Sheridan hende hjælpe med at passe på den. Det gør Cat naturligvis gerne. Hun skylder Hr. Sheridan og Theatre Royal alt. Men det viser sig at være en alt andet end ufarlig opgave og en opgave, der rummer mange overraskelser.

Kvik og oftest vellidt som hun er, er det ikke kun i teatret, at Cat er kendt af de fleste. Hun kender mange i hele kvarteret omkring Drury Lane, som hun også kender som sin egen bukselomme. Og ja, piger på den tid gik i kjoler. Men det er alligevel ikke helt forkert at skrive om Cats bukselomme, for fra tid til anden optræder hun udklædt som dreng for at kunne være tilskuer til de vilde boksekampe, der arrangeres rundt omkring.

Da mange forskellige mennesker kommer i teateret, også de finere, er Cat således en spændende guide til London i en tid, der var præget af store sociale forskelle. I de finere klasser hersker der en vis nervøsitet, da den Franske revolution er foregået for ganske nyligt. De fine holder godt fast på deres hoveder og jagter repulikanske tanker og ytringer med stor nidkærhed.

Diamanten i Drury Lane er den første af en række bøger om Cat Royal, som Julia Golding har skrevet. Den er veloplagt og vellykket, og jeg håber meget, at de øvrige i serien også vil udkomme på dansk. Cat Royal er rigtig godt selskab!

Se mere om hende her: http://www.juliagolding.co.uk

Julia Golding: Diamanten i Drury Lane (Cat Royal ; 1). Oversat af Lene Ewald Hesel. Sesam, 2008, 318 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.