Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

24. december

24. december, 2010

Bag julekalenderens sidste låge finder vi illustrator og forfatter Bárður Oskarsson

Sandheden om paraplyens oprindelse.

Paraplyen vender i virkeligheden den forkerte vej.
Og nu tænker du sikkert at det også er lidt underligt at paraplyens håndtag der krumt, hvilket også er meget upraktisk. Når man går med en paraply i regnen, går meget af tiden med at fingre og fumle med grebet. Og det er fordi paraplyen oprindeligt skulle bæres således at den hang og samlede vand.

Paraplyen blev nemlig opfundet før man havde vandhaner i alle huse, og derfor skulle hente vand i en brønd. Og lige som telefonen der før var fast forankret til vores hus, men nu er i vores lomme, så tænkte man at det kunne være smart at hente vand mens man alligevel var ude i regnen. Så gik man ud og ordnede sine ærinder, og da man kom hjem havde man vand med sig. Smart, ik?

Der kom efter hånden forskellige modeller. Paraplyer med hjul var meget populære, og der var luxus-modeller med diverse trækdyr så som hunde, rotter og kaniner. Der var sågar en vintermodel med ski, og den kunne man også få i fine jule farver med klokker, glaskugler, englehår og stjerner.

Men i snevejr var det et hårdt arbejde at trække sin paraply. Den blev hurtigt fuld, men når sneen var smeltet, var der kun vand nok til en enkelt kop cacao.

Julestemningen fik dog folk til at samarbejde. Når ens paraply var fyldt op med sne, afleverede man sneen i det nærmeste hus. Når alle gjorde det, var der vand nok i alle huse.

Glædelig jul!