Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

10. december

10. december, 2010

Forfatteren Benni Bødker siger god jul med…

NIKOLAUS STORLOGEN

Det er de hemmelige selskaber, der styrer verden.

Alene i København er der afdelinger af bl.a. Ordo Templi Orientis, Den danske frimurerorden, Tempelridderordenen, Odd Fellow Ordenen, Dansk Broder Orden, Serapions-Ordenen, Cirkel-Ordenen, Skt. Andreas Ordenen og Rosenkors-Ordenen.

Ofte er de mindst kendte af de hemmelige selskaber også de mest aktive. Det gælder fx Nikolaus Storlogen, der første gang omtales i Historia de gentibus Septentrinalibus, altså Olaus Magnus’ beskrivelse af de nordiske folk fra 1555. Her viser en tegning en af logens nisser i færd med at udøve et magisk juleritual.

Senere beskrivelser fortæller, hvordan logen samler nisser fra det meste af landet og styrer deres omfattende aktiviteter særligt ved juletid. Men meget er formodentlig rygter og gætværk.

Den danske afdeling af Nikolaus Storlogen holder til i det Eigtvedske Palæ i Bredgade ikke langt fra Amalienborg. Her kan specielt i december måned observeres en betydelig aktivitet.

Endnu er det ikke lykkedes nogen, som ikke selv hører til nissernes slægt, at få adgang til lokalerne. Og indtil da vil vores viden om, hvilken rolle nisserne egentlig spiller i vores samfund, formodentlig fortsætte med at være gisninger.

Benni Bødker