Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Joseph Delaney: Heksejægerens lærling

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Joseph DelaneyUdskriv anmeldelsen • 30. april, 2005

Joseph Delany: Heksejægerens lærlingDrengen Thomas Wards skæbne er at blive Heksejæger. Men inden han helt når så langt, skal han først være lærling. Det er ikke ufarligt, og tilværelsen som Heksejægerens lærling bliver meget dramatisk.

Thomas er den syvende søn af den syvende søn, hvorfor det ligger i kortene, at han skal blive lærling hos Heksejægeren, hvis opgave er at uddrive eller fordrive alt ondt som hekse, skræmmevæsener eller gengangere. Jobbet er altså ikke for tøsedrenge, og det viser sig også, at ikke alle tidligere lærlinge er sluppet levende fra det.
At være heksejæger er ensomt, og på trods af, at heksejægeren strengt taget hjælper folk, lever han som udstødt. Han vandrer meget fra sted til sted, men har også sine faste holdepunkter, f.eks. i en lille landsby, hvor han bor i et stort gammelt hus med et mærkeligt væsen som hushjælp og grave i haven. Her indkvarteres Thomas, og undervisningen og opdragelsen, som måske kan udvikle ham til heksejægerens efterfølger, tager sin begyndelse. Heksejægeren virker fjern, måske fordi han er vant til lærlinge, der ikke klarer prøvelserne. Thomas savner sin familie og er ikke helt sikker på, at den skæbne, der synes at være tildelt ham, er det, han vil eller magter. Men efterhånden drages han af heksejægerens verden. Han dykker ned i bøgerne og teorien om alt det, der er ondt og kan fordrives, og han lærer mange mærkelige ting, såsom at man aldrig bør stole på kvinder i spidse sko. Det viser sig i øvrigt at være en ikke helt uvæsentlig oplysning, for Thomas er ung og uerfaren og roder sig ind i et drama, der bl.a. involverer netop spidse sko og en helt igennem ond heks. Konsekvenserne breder sig selvfølgelig som ringe i vandet, og Thomas må samle al sit mod og huske alt, hvad han har lært, for at få ryddet op i alt det, han i sin naivitet har fået sat i gang.

Forfatteren Joseph Delany har helt klart skævet til folkeeventyr, myter og overtro. Han gør det elegant, og resultatet er en fantastisk velskrevet og spændende fantasyhistorie. En af disse, man dykker helt ned i puderne med og sluger side for side. Man bliver ikke overrasket, men man bliver underholdt. Oplevelsen af historien bliver understreget af små stemningsfulde vignetter ved starten til et nyt kapitel og et bogomslag, der i kontur minder om et slidt gammelt bogbind. Det er dejligt, at forlaget Carlsen har vægtet at udgive bogen i Danmark med det originale omslag. Værkets udstyr er meget vellykket. Ligesom sit indhold, herunder også oversættelsen. Handlingen glider let, og som læser øjner man mulighederne for spændende udbygninger af rammehistorien.

Joseph Dekany: Heksejægerens lærling (Wardstenen; 1). Oversat af Klavs Brøndum. Carlsen, 2005

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (19 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.