Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Josefine Ottesen: Slægtens offer

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Josefine OttesenUdskriv anmeldelsen • 21. april, 2009

slaegtensofferFlot og velfortalt historisk roman.

Ragnhild bliver handlet bort som en ko. Det bliver gjort i den bedste mening af hendes forældre og selvom hun kun er 13 år, skal hun nu giftes med den klamme og usympatiske Sote. Det er alt sammen for slægtens, altså familiens, skyld.

Det lyder måske som en historie hentet fra forsiden af Ekstra Bladet, men Josefine Ottesen har nu kradset Ragnhild og hendes liv ud af Danmarkshistorien. Vi skal kun små 1000 år tilbage for at finde en virkelighed med tvangsægteskaber og altoverskyggende forpligtelser overfor familien.

Ragnhild tager det faktisk relativt pænt, det der med at blive tvangstrolovet. Hun bliver ked af det, rasende og ulykkelig, men hun stikker f.eks. ikke af. Hun hader men accepterer sin skæbne. Vi følger hende igennem et år, fra forlovelsen til det tidspunkt, hvor brylluppet skal stå. Tiden ind imellem de to begivenheder er fyldt med spændende og farverige episoder. Bjørn, en fyr hun har kendt, siden de var børn, giver lidt sommerfugle i maven på både Ragnhild og den romatisk anlagte læser.

Ragnhild drømmer om andre muligheder, som altså bare ikke ligger i tiden. På samfundets bund skraber trællene, og 1 cm over dem er kvinderne.
Men samfundet er i gang med at bevæge sig, idet der rykkes ved kongemagten. I forvejen har man pakket de gamle guder væk til fordel for Jesus Kristus. Præsterne messer på latin, men selv om Danmark nu officielt er kristent, har man nu ikke helt glemt de gamle guder. Ragnhild er smart og beder til begge lejre, og man forstår hende. Hvis hun vil overleve tilværelsen sammen med Sote, må der næsten guddommelig indgriben til.

Josefine Ottesen er en engageret og dygtig fortæller. Historien om Ragnhild er spundet fuld af nuancer fortalt både igennem Ragnhilds tanker og de ting, hun oplever, hvilket gør Slægtens offer til en levende og spændende fortælling med mange lag, som både kildrer eftertænksomhed og noget så umiddelbart halvkedeligt som historisk interesse.
Historiske romaner går ikke som varmt brød, men det burde de, og Slægtens offer vil være med til at sælge genren. Der er ikke langt fra de eventyr, man kan blive fortryllet af i fantasybøger, til de mageløse og spændende beretninger, vi kan hive ud af fortiden.

Det er tydeligt, at Josefine Ottesen elsker at fortælle historier. Hun brænder for sit emne og holder af sin hovedperson – og af læseren, hvilket måske forklarer, at hun ikke er helt så ond og hensynsløs, som hendes ret som forfatter ellers tillader hende.

Slægtens offer er første del i romanserien Dannerriget. Næste bind i serien foregår et par hundrede år efter Ragnhilds historie og har altså en anden hovedperson i centrum.

På hjemmesider Danerriget.dk kan man læse et ekstra kapitel i historien om Ragnhild – som foregår 36 år efter bogen.

Josefine Ottesen: Slægtens offer (Danerriget ; 1).  Høst & søn, 2009, 288 sider.
Omslag: Nete Banke. Forsideillustration: Rasmus Jensen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (28 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.