Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

John Boyne: Drengen i den stribede pyjamas

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: John BoyneUdskriv anmeldelsen • 28. december, 2006

John Boyne: Drengen i den stribede pyjamasSørgelig og rørende historie om venskabet mellem tyske Bruno og jødiske Shmuel under anden verdenskrig

Den niårige Bruno bor i Berlin under anden verdenskrig. Bruno ved ikke meget om krigen og lever i lykkelig uvidenhed, selvom hans far er højtrangerende soldat tæt på Hitler.

En dag får familien en vigtig gæst, da “Fyren” kommer til middag. Brunos far bliver forfremmet, og hele familien må forlade Berlin og flyttet til en lejr, som Bruno kalder “Afsides”.

I “Afsides” er alting anderledes. Fra sit værelse kan Bruno se en indhegning med en masse mennesker, som alle går i ens stribede pyjamasser. Ingen taler om de indhegnede mennesker, men Bruno ved at lejren er forbudt område, og han føler sig meget alene i “Afsides”.

På en forbudt udforskning i haven kommer Bruno ned til hegnet, og der møder han Shmuel. Shmuel bor på den anden side af hegnet, han og Bruno mødes flere gange og fortæller historier fra deres liv. Bruno synes, at deres tilværelse ligner hinanden meget. De er begge blevet tvunget til at flytte, og de har begge mistet vennerne. Men Shmuel har en fordel, for på hans side er der masse af børn, som han kan lege med. Så Shmuel er heldig, synes Bruno.

Drengen i den stribede pyjamas er en fantastisk og uforglemmelig bog. Det er Brunos oplevelse af krigen der fortælles, og det er en meget naiv og ensformig skildring. Brunos opfattelse af Fyren og Afsides er på en måde meget kært så for at forstå det triste og tragiske i historien, må læseren have et vist kendskab til anden verdenskrig.
Man kan ikke undgå at blive berørt af denne bog, som rører ved alle følelserne; historien er fortalt med humor og varme, men man føler også vrede, afmagt og sorg.

John Boyne: Drengen i den stribede pyjamas. Oversat af Søren H. Madsen. Sesam, 2006. Originaltitel: The Boy in the Striped Pyjamas


Leveret af Filmtrailer.com

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (46 stemmer)
Loading...

52 kommentarer »

  1. Hej ved i hvem “Fyren” er?

  2. Hej Malene! 🙂 “Fyren” er Adolf Hitler. Det ved vi pga, at i bogen bliver der sagt Eva til “Fyrens” kone. I den virkelige verden hedder hun Eva Braun og ud fra det kan vi regne os frem til, at “Fyren” er Hitler. Vi ved også, at det er Hitler, da historien foregår i 1939-1940.