Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jo Nesbø: Doktor Proktors tidsbadekar

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Jo NesbøUdskriv anmeldelsen • 20. juni, 2009

doktorproktorstidsbadekarEn skør og sjov historie om de to børn Lise og Bulle, der tager på rejse i Doktor Proktors tidsbadekar i et forsøg på at hjælpe den skøre professor, der er på jagt efter sin fordums elskede.

Lise er ikke på bølgelængde med klassens piger, men har det derimod sjovt med drengen Bulle. Han er en meget lille, rødhåret fyr med store fregner og et bredt grin. Børnenes bedste ven og nabo er den lidt skøre doktor Proktor, opfinder af verdens kraftigste prutte-pulver.
Doktor Proktor er taget til Paris for at opsøge sin fordums kæreste. Lise og Bulle modtager et postkort med en hemmelig besked fra ham og opsøger den mystiske og lidt uhyggelige Raspa, en tynd og skarp kvinde med rød læbestift og et træben med rulleskøjte på. Derefter tager Bulle og Lise til Paris, hvor de træffer Juliette Margarine, doktor Proktors forhenværende kæreste, og får hele historien om, hvorfor de to elskende ikke måtte få hinanden. Selve doktor Proktor finder de ikke umiddelbart.
Via Proktors tidssæbe tager de på rejse tilbage i tiden: Tour de France 1969, til can-can danserinder på Moulin Rouge omkring år 1900, til den franske revolution, til Napoleons nederlag ved Waterloo, de møder Jeanne d´Arc m.m. Både den ene og den anden forfølger dem på deres færden tilbage i historien. Også pruttepulveret spiller en væsentlig rolle for, at de klarer sig gennem alskens farer, bl.a. bliver de forfulgt af Raspa og fæle flodhestemænd.
Med tidsrejsen vil de forsøge at ændre historiens gang, så Juliettes familie ikke mister formuen og derfor modsætter sig, at hun gifter sig med Proktor.
Historien tager en overraskende slutning, som ikke skal røbes her, dog vil jeg afsløre, at Raspa viser sig fra en helt anden side. De to modne kærestefolk Proktor og Juliette får hinanden til sidst. Vel hjemme i Norge igen konkluderer Lise, at selv om et menneske har gjort noget galt, er det aldrig for sent at rette op på igen.
Doktor Proktors tidsbadekar er en herlig historie fuld af skøre påhit og alligevel med en god finte til sidst. Europas og specielt Frankrigs historie inddrages på en meget utraditionel måde. Der leges med sproget såvel det danske (norske) som det franske: Tur dø Frangs og Sjyliett Margarinn. Der er sjov og spænding hele vejen, jeg er sikker på at børn i alderen 6 – 10 år vil elske at få den læst højt, og ikke kun p.g.a. det meget effektfulde pruttepulver. Det er en tyk bog men selvlæsning for gode læsere på 9 – 11 år
Per Dybvigs finurlige og skæve tegninger passer godt til historien, se for eksempel Raspas træben med rulleskøjte side 49 og Bulle som Napoleon side 239.

Jo Nesbø er nordmand og har skrevet en række krimier for voksne. Ud over ovennævnte børnebog er han også forfatter til Doktor Proktors pruttepulver, som udkom på dansk i 2008.
Per Dybvig er en kendt norsk illustrator.

Jo Nesbø: Doktor Proktors tidsbadekar. Illustreret af Per Dybvig. Gyldendag, 2009, 320 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. God bog. Sidst i november 2010 kommer den nye bog “Doktor proktor og verdens undergang” på dansk.

  2. Jo Nesbøs børnebogsserie er helt uovertruffen. Jeg har læst bogen højt for min søn og har måttet standse mange gange for at grine højt. Bogen er desuden tankevækkende og har givet stof til mange gode samtaler.