Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jesper Wung-Sung: Ægte brøker

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Jesper Wung-SungUdskriv anmeldelsen • 6. juli, 2009

aegtebroekerÆgte brøker er en roman om at være ung og utilpasset – i den grad utilpasset.

Den handler om valg og fravalg, om valg og konsekvens, om at være fascineret af døden og om at tvivle på, hvem man er, og hvem man vil være.

I Ægte brøker følger vi de to unge kloge gymnasie-gutter Marcus og Janus, der har en drøm om at få folk til at stoppe op og tage stilling til deres liv i stedet for formålsløst af følge med strømmen. Drømmen leves ud og ender som det værst tænkelige mareridt.

Marcus er fodboldspiller, ret talentfuld endda. Han mister pludselig gejsten og kan ikke se meningen med at spille fodbold.
Janus og Magnus lærer hinanden at kende via et Romersk univers på nettet. De er meget fascinerede af Romerriget. Marcus er i universet opkaldt efter Caligulas hest – Incitatus II, der bliver udnævnt til konsul af Caligula. Janus er opkaldt efter Servilius Glyco, som er den, der skal holde øje med Caligula mens han vokser op!
De finder ud af, at de går på det samme gymnasium. Det eneste, de umiddelbart har til fælles, er deres enorme interesse for Romerriget, men de opdager, at de har langt flere ting til fælles. Og så er det, at det går galt!

Jesper Wung-Sung har skrevet en god lille roman for drenge! Her er nørder i lange frakker, fodboldafhoppere, utilpassede gymnasieelever, smukke kærester, grillbarer, irriterende forældre, planlægning af gymnasie-massakre og latinske citater!

Nu er jeg jo hverken dreng eller nørd 😉 men jeg kan godt lide at læse Jesper Wung-Sungs bøger, og Ægte Brøker er ingen undtagelse. Han bruger humoren under det alvorlige og bruger det, så det er troværdigt! Det er en alvorlig og overraskende bog, der sniger sig ind under huden på dig.

Hvorfor den hedder Ægte Brøker – tja det ved jeg faktisk ikke….. kom med et bud!

Jesper Wung-Sung: Ægte brøker. Dansklærerforeningen, 2009, 191 sider. Omslag: Ida Balslev-Olesen.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (47 stemmer)
Loading...

20 kommentarer »

 1. Som Steffen Larsen skrev i sin anmeldelse i Politiken er “ægte brøker” “numerisk mindre end 1”. Derfor tror jeg, at det er ligesom Hemingways isbjergsteknik, hvor langt det mest af en teksts betydning så at sige ligger under linjerne. Altså er skjult under overfladen. Det passer godt på “Ægte brøker”, og de to hovedpersoners verden.

 2. Skoleskyderi i DK … Skræmmende, vild, tankevækkende. LÆS drenge!!

 3. Den kunne måske hedde “Ægte Brøker” for begge hovedpersonerne mangler noget. De er en brøkdel af noget større. En ægte brøk er for eks. 1/2. De føler begge to at de ikke passer ind i verdenen og den ene har noget den anden ikke har – Marcus er en superpopulær dreng med den søde Anna som kæreste, som samfundsmæssigt passer ind. Janus er det “forte sår” der så intelligent at han kunne score topkarakter i hvilket som helst fag, men er en enespænder som ikke passer ind samfundsmæssigt. Marcus vil gerne være en outsider mens Janus vil være en insider. Maybe baby.

 4. […] Wung-Sung har skrevet meget bredt – i den ene ende af spektret har han f.eks. begået Ægte brøker om skoleskyderier, mens han i bøgerne om Fugleskræmslet (etteren og toeren) har skrevet letbenet […]

 5. jeg har aldrig læst en bog som den. den er virkelig god og spændene.
  jeg kunne slet ikke ligge den fra mig igen.
  den overraskede mig, men på den gode måde

 6. Hej alle.
  Jeg har ét spørgsmål som jeg sidder inde med jeg håber i vil hjælpe ?
  1. Janus omtaler sig selv som det “forte sår” hvorfor bytter han om på f og s?

 7. Titlen kan tolkes på mange forskellige måder, men da jeg var færdig med bogen, fik jeg det indtryk af, at de to hovedpersoner manglede noget, de var en brøkdel af noget større. De følte begge at de ikke passede ind i den verden de levede i, og at den ene havde noget den anden ikke havde – Marcus er den superpopulære dreng med en sød og smuk kæreste, som samfundsmæssigt passer ind. Janus er det ”forte sår” der er intelligent nok til at score topkarakter i hvilket som helst fag, men er en enspænder som ikke passer ind samfundsmæssigt.
  I en ægte brøk skal forholdet mellem tæller og nævner være større end 0 og mindre en 1, og det er det symbolske spændingsfelt, frygten for at blive til ingenting og kampen for at blive hel.
  Derudover tolker jeg også titlen, som måden de to drengen kigger på omverden. De føler verden er en uægte brøk, men alle går blinde rundt og tror det er en ægte brøk. Der står blandt andet i bogen: ”Fordi alt er sort løgn, vil vi komme og aflevere et lyn af sandhed! Det vil være vores bidrag til verden: Ét sandt øjeblik!” Det illustrerer at de vil have omgivelserne til at tage stilling til deres eget liv og ikke bare leve, men leve ægte, de vil vise dem sandheden, den uægte brøk.

 8. undskyld men forstår ikk hvordan man kan synes denne bog er god. come on få jer en “bog smag”

 9. Jeg har lige læst bogen i skolen, og synes den var virkelig god og spændende, kunne næsten ikke lægge den fra mig igen 🙂 Nu kommer så det sjove med at analysere den…. hmm 🙂 nogen der kan anbefale andre af forfatterens bøger?

 10. hej jeg har et spørgsmål som jeg håber at få svar på..
  hvad er et ægte liv i følge drengene, hvad er meningsfyldt i livet.

 11. Hvad kan man sige, at temaet/temaerne er i den her bog? (‘:
  Hjælp mig!

 12. Har ingen lagt mærke til at Janus siger klart og tydligt i bogen til Marcus “Vi er nogle ægte brøker.” eller noget lignende. Det er jeg 100% sikker på!

 13. Hvad kan man lære af bogen? og hvem kan lære det?

 14. Hej folkens:) Jeg synes Ægte Brøker er en spændende bog. Men jeg er i en presset situation lige nu.. Jeg skal svare på dette spørgsmål til i morgen, nogle der kan hjælpe? 🙂

  – Hvilke oplysninger får vi om henholdsvis Janus og Marcus på siderne 7-18?

 15. hvorfor hedder bogen ægte brøker og hvilke temaer er der i bogen?:-)

 16. Virkelig god hjemmeside :)!

 17. hej! hvilken fortæller er det??

 18. Bogen får en til at se mere på det virkelig liv, eller rettere sagt ungdomslivet. Man hører ikke så tit om unge der udfører handlinger som Marcus og Janus gør. De er to intelligente unge mænd, der ikke bruger deres intelligens på noget fornuftigt, men dummer sig i stedet, og vil hellere bruge livet på alt det ”sjove” de unge nu til dags interesserer sig for. Med det, kan man lære, at smide alle ens dumme og negative tanker væk, og ind med alt det fornuftige, for hvem vil ende som Marcus og Janus?

 19. Jesper Wung Sung demonstrerer med “Ægte brøker” de litterært afmægtiges enfoldige syntaks.

 20. Denne her bog er en af de værste, der nogensinde er skrevet.

  Selve emnet ved hånden giver ingen komplet mening, og man skal være total supporter af psykisk syge hovedpersoner for at kunne lide den. Hvis man skal have en god historie med psychos, skal en forfatter have et klart og underliggende budskab; ‘Patrick Bateman’ – American Psycho

  Efter at jeg havde lagt den her fra mig, og brokket mig over de bøger man bliver tvunget til at læse i skolen, ved jeg ikke hvad jeg skal tænke ved denne bog. Den er intet sigende og svarer til fosteret af et ufødt barn – livløs.

  TL;DR: Lorte bog, som du burde holde dig fra, hvis du har nogen respekt for bøger.