Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jenny Downham: Før jeg dør

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Jenny DownhamUdskriv anmeldelsen • 14. november, 2008

Da jeg blev 16, stod det klart, at jeg ikke ville blive 17.

Find kleenex-pakken frem. Denne bog griber dig om hjertet – og holder fast.

Som 12-årig får Tessa konstateret kræft. Da hun er 16, bliver hun opgivet af lægerne, der er ingen chance for helbredelse. Det eneste, lægerne kan give Tessa, er tid – alt for lidt tid.

Tessa indser, at hun aldrig vil afslutte skolen, hun vil aldrig flytte hjemmefra, aldrig blive gift og få børn. Mens venner og familie prøver at forlige sig med tanken, beslutter Tessa sig for at leve livet. Hun vil have et helt og fuldstændigt liv, også selvom hun kun har få måneder til det.
Hun laver en liste med 10 punkter, ting hun vil opleve, inden hun dør. Nogle er eksperimenterende, nogle ulovlige, og andre synes helt håbløse. Hævet over samfundets normer og ligeglad med reglerne kaster hun sig ud i projektet og opdager, at livet kræver men også giver mere, end hun forventer.

Titlen er en advarsel, men kan alligevel ikke helt forberede en på, hvad der er i vente.
Historien er trist, fyldt med følelser, uretfærdighed og modløshed. Men Tessas historie er også livsbekræftende og en reminder om at gribe chancen og leve i nuet.

Det er forfatterens første roman. Den er godt skrevet, sproget er hårdt og direkte, og det virker meget stærkt. Jenny Downham skriver usentimentalt om et svært emne, og hun har skabt en rørende historie, som man ikke glemmer lige med det samme.

Jenny Downham: Før jeg dør. På dansk ved François-Eric Grodin. Sesam, 2008. 326 sider, 349,-. NB: forsiden til den norske udgave er vist.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (11 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.