Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jakob Wegelius: Den fantastiske historie om Sally Jones

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Jakob WegeliusUdskriv anmeldelsen • 16. maj, 2010

En dejlig og smukt illustreret historie om svigt, længsel, håb og venskab.

For ca. 100 år siden dybt inde i Afrikas regnskove kom en gorillaunge til verden. Det var et frygteligt uvejr den nat, og de ældre gorillaer forudsagde derfor, at ungen ville blive forfulgt at ulykker det meste af sit liv. Dette kom i den grad til at holde stik. Gorillaungen blev nemlig taget til fange af nogle belgiske officerer på krybskyttejagt, og det blev starten på en omflakkende tilværelse i fangenskab – og hovedsagelig i egoistiske og beregnende menneskers varetægt.

Gorillaungen bliver først smuglet til Europa gemt i en barnevogn under foregivende af at være datter af et forsvundet irsk missionær-ægtepar, heraf navnet Sally Jones. En af de personer, der tager sig godt af gorillaen er den dyreelskende enke Frau Schultz. Hun udnytter dog Sally på det groveste, idet hun lærer hende at kravle ind i rige folks hjem og stjæle penge, juveler m.m. Selv stikker hun af, da politiet får færden af dem, og Sally Jones bliver spærret inde i et lille bur i zoologisk have. Her ankommer senere en orangutang kaldet Baba. Baba lider frygteligt af hjemve, og Sally Jones trøster den så godt hun kan, og der opstår et nært forhold mellem de to aber. Da aberne bliver adskilt, bider Sally Jones i frustration dyrepasseren og bliver derfor solgt til et omrejsende teatertrup.

Dum er Sally Jones ikke, og det lykkes hende at befri Baba fra fangenskabet i Zoo. De to venner gemmer sig ombord på skibet S/S Otago, der har kurs mod Sydøstasien. Da sulten melder sig, bliver de opdaget og kun takket være maskinmesteren, kaldet Mester, slipper de for at blive smidt over bord.

For Sally Jones og Mester bliver det et venskab for livet, men hele handlingen skal ikke røbes her.
Læs den højt for dine børn, dit barnebarn eller andre børn, du kender. Det er en herlig historie, hvor man kommer rundt til eksotiske egne og ”smager” på fremmede og anderledes navne som Koskela (Maskinmesteren), Xavier Buda (Kriminalkommisær), Kim-Eng (Kinesisk købmand), Malinau (by på Borneo)

Bogen er både skrevet og illustreret – mageløst – af Jakob Wegelius. Hver side er rammet ind af en løs sort streg, illustrationen fylder hele indramningen, teksten ca. 1/3, og de udgør til sammen en flot helhed. Illustrationerne er fyldt med spændende detaljer, så der er nok at fordybe sig i.

Jakob Wegelius er svensk forfatter og illustrator. Han fik i 2008 Augustprisen for Den fantastiske historie om Sally Jones.

Jakob Wegelius: Den fantastiske historie om Sally Jones. Carlsen, 2009. -108 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.