Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

J. M. DeMatteis & Mike Ploog: Vejen til drømmenes by

Emner: , • Se alle anmeldelser af: J. M. DeMatteis, Mike PloogUdskriv anmeldelsen • 30. september, 2006

JM DeMatteis: Vejen til drømmenes byDa Kates lillebror forsvinder, tror hun ikke, at hun nogensinde vil se ham igen. Men snart rækker barndommens magi ud efter hende fra landet Abadazad.

Kan du huske, hvordan det var at læse bøger som barn? Hvordan disse verdener nogle gange kunne virke mere virkelige end virkeligheden? Hvordan man nogle gange drømte om, at de var virkeligheden? Noget sådant sker for Kate, den unge heltinde i ”Vejen til drømmenes by”, første bind i Abadazad-serien.

Abadazad er selvfølgelig fortællingen om Kate og hendes oplevelser. Men det er også en serie i serien, nemlig en række bøger skrevet af Franklin O. Davies og illustreret af Arthur N. Pierson, som danner grobunden for handlingen og universet. Abadazad-bøgerne fik Kate og hendes lillebror Matty læst op som børn, og de er tydeligvis også den slags bøger, som man husker gennem hele livet – der er tydelige referencer til og forkærlighed for ”Troldmanden fra Oz”, ”Alice i Eventyrland” og andre klassikere. Det giver naturligvis et ekstra lag for voksne læsere, mens det yngre publikum forhåbentlig både vil nyde Abadazad og bruge den som en vejviser til originalerne. Der er ikke tvivl om, at de vil kunne læse dem, mens de venter på de næste bind i JM DeMatteis og Mike Ploogs serie, for ”Vejen til Drømmenes by” (og fortsættelsen ”Drømmetyven”) er medrivende og charmerende. Historien er for så vidt ganske enkel: Kates lillebror forsvinder, bortført til det (troede hun) fiktive Abadazad, og hun må følge efter for at redde ham. Der, hvor bøgerne virkelig vinder læseren, er i fantasien, personerne og fortællemåden.

Historien fortælles af Kate selv, i en forhekset dagbog, som til tider tager over og bidrager med illustrationer og lange passager i tegneserie (her er det, at Mike Ploog især får lov at glimre). Illustrationerne er eminente og underbygger stemningen, og selv om der måske ikke altid er nogen orden i, hvornår og hvorfor tegneserieformen benyttes, så fungerer de godt til at vise passager, der ikke havde fungeret lige så godt i tekstform – det er lykkedes DeMatteis og Ploog at finde en rigtig god balance.

Først og fremmest er det dog Kates stemme, som skinner igennem. Hun er fjorten år, et storbymenneske, skrammet af livets omstændigheder, rebelsk og sur på verden og den far, der forlod hende. Hun er ikke lige den type person, man forventer at finde i det pastorale og lykkelige Abadazad. Og hun er da heller ikke helt overbevist, hvilket selvfølgelig er et problem, når troen (på fantasien) er hendes vigtigste våben mod de onde magter, som har bortført hendes bror.

”Vejen til drømmenes by” er let og underholdende fantasy, som burde finde masser af læsere. Med sin blanding af gys og humor skulle den gerne gå rent hjem.

JM DeMatteis: Vejen til drømmenes by, illustreret af Mike Ploog. Oversat af Mathias Vejerslev. Sesam, 2006. Forside: Mike Ploog. Originaltitel: The Road to Inconcievable

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.