Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ida-Marie Rendtorff & Daniel Zimakoff: Langt ude

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Daniel Zimakoff, Ida-Marie RendtorffUdskriv anmeldelsen • 1. juni, 2006

Ida-Marie Rendtorff & Daniel Zimakoff: Langt udeEn fin historie om to unge, Gabriel og Luna, der begge har rodet sig ud i noget, de har svært ved at se løsningen på.

Gabriel er 16 år og er lige blevet anbragt på en institution for unge. Han har svært ved at finde sine egne ben, har skiftet skole en del gange og ryger en del hash m.m.
Gabriel kender ikke sin far, han er vokset op med sin mor, som ikke altid har haft overskud til ham. Han har også en stedfar, som han ikke kommer godt ud af det med. Og så er der lillesøsteren Simone på 7 år, som han er glad for.

Institutionen ligger i nærheden af Holbæk, og Gabriel er ikke meget for at skulle “depoteres” til landet. Han savner storbyen og vennen, Anders, som er 19 år. De laver tegneserier sammen og har det sjovt i hinandens selskab. Anders eksperimenterer med stoffer og ernærer sig delvis som pusher. Gradvis vænner Gabriel sig til stedet, pædagogerne er ikke så værst endda, og reglerne er ikke strammere end han kan tage i byen en gang i mellem og få fat i noget af det, han gerne vil.

Anders dør af en overdosis, og det er hårdt ved Gabriel. Han har for- elsket sig i Luna, som er datter af en af de ansatte. De snakker en del sammen, men hun kærester med den lidt ældre Jannik.
Da Gabriel samtidig beskyldes for at have stjålet institutionens videokamera, er det ved at gå helt galt for ham. Han stikker af, men heldigvis er der nogen der kommer ham til undsætning.

“Langt ude” er bygget op på den måde, at det skiftevis er Gabriel og Luna, der er fortælleren. Da historien handler om dem begge to, – de er begge to på et tidspunkt langt ude – giver det en meget god virkning.

Roman er umiddelbart spændende og godt fortalt. Hovedtemaerne er utilpassede unge, kriminalitet, venskab og forelskelse.

Rendtorff og Zimakoff giver gode personskildinger, og Gabriel og Luna bliver som historien skrider frem klogere på sig selv.
Selv om slutningen er delvis åben, er man som læser ikke så overrasket over, hvordan historien udvikler sig. Og alt tyder på, at det nok skal gå for de to unge og specielt Gabriel, som jo er den med de dårligste odds. Der er sikkert en del unge i Gabriels situation, der ikke er lige så heldige.

En god roman for unge fra 12 år.

Ida-Marie Rendtorff & Daniel Zimakoff: Langt ude. Carlsen, 2005. Forside: Mikkel Henssel 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (7 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. hej med dig