Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ib Spang Olsen: Mosekonens bryg

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Ib Spang OlsenUdskriv anmeldelsen • 10. juli, 2008

Hvis du ikke ved, hvad vortemælk og søndenvind, fuglesang og pileskud, ræveglam og iglehud kan bruges til, så læs mere om livet hos mosefolket.

Når solen går ned, og den hvide tåge ses i mosen på en sommeraften er det tid for Mosekonen at brygge. Hun hælder godt med mosevand i den gamle, hule træstub og sætter både mosepiger og -drenge i sving med at finde de spøjse, men nødvendige ingredienser. Tønden som bryggen skal koges fremstiller den gamle Mosekone selv ved hjælp af særlige kræfter og lidt magi. De små lygtemænd sørger for godt blus under tønden, og den kendte damp breder sig nu over hele mosen. Den færdige øl sies gennem to mosepigers hår og gemmes hele den lange vinter, hvor mosefolkene sover under jorden. På den første forårsdag holder de en stor fest og drikker alt øllet.

Mosekonens bryg er en pragtfuld billedbog. som med humor og fantasi fortæller om årets gang hos mosefolket. Der gives gode ideer til næste tur i skoven og mosen. Mon den busk i virkeligheden er mosemanden, der sover, eller mon den tot græs er håret fra en mosepige?

Den eventyrlige forklaring om, hvordan mosefolkene puster liv til naturen, så foråret springer ud, er betagende. Vi hører om mosedrengene, der puster sommerfugle ud af ørene, om mosepigerne der puster knopper og blade på buskene, og om mosemanden som stamper kulden ud af jorden. Det kan give anledning til en snak om årstider og årets gang.

Der er mange detaljer at studere i Ib Spang Olsens unikke illustrationer. Buske med øjne, og sorte grene – eller er det mon mosedrengenes fødder? Den gamle mosekone er gengivet med stort, flagrende hår og en kæmpe næse. Bogens forside giver et godt indtryk af historiens indhold og stemning og vil tiltrække bogens læsere, som er fra 4 år.

Billedbogen Mosekonens bryg er en del af Gyldendals relancering af Ib Spang Olsens klassiske børnebøger.
Den udkom første gang i 1966. Denne udgave er dog et genoptryk af den omarbejdede udgave fra 1966. Forfatteren modtog i 1967 Kulturministeriets børnebogspris for bogen.

Mosekonens bryg / [tekst og illustrationer] Ib Spang Olsen. – 3. udgave, 1. oplag. – [Kbh.] : Gyldendal, 2008. – [32] sider : alle ill. i farver .- Pris: kr. 129,00

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. Nemlig! Nok min yndlingsbog som barn – hvor blev jeg glad, da den for nogle år siden blev genudgivet…
    Ib Spang Olsen kan bare noget helt særligt…