Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ian Ogilvy: Hævn over hadmunken

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Ian Ogilvy, redigeresUdskriv anmeldelsen • 4. april, 2006

Ian Ogilvy: Hævn over hadmunkenHadmunke er ganske afskyelige væsener, hvilket vor helt (Mæsling) må sande i denne højtgearede fantasy-roman

Forældreløse unge, der lever i kummerlige forhold, er ved at være lidt af en plage i nutidens fantasy-udgivelser – vi kender snart historien ganske godt: deres forældre er døde under mystiske forhold, og de er blevet overladt til en tydeligvis skummel onkel eller lignende. Umiddelbart starter “Hævn over hadmunken” som et genbrug af temaer og ideer, som vi har set før (jeg forventede næsten Lemony Snicket uden humor) – men heldigvis tager den snart en drejning og bliver en ganske anden historie. Glemt er gennemgangen af, hvor slemt hovedpersonens liv er, og hvordan han forbliver et godt menneske på trods af omstændighederne, og i stedet handler det om overlevelse i denne lille fantasy-gyser.

Vor helt hedder noget så usandsynligt som Mæsling, får sjældent noget at spise og endnu sjældnere et bad (men det ville du heller ikke, hvis du så hans badekar). Hans forældre er døde efter et uheldigt møde med en slange, og han er indkvarteret hos sin værge, den altid sandfærdige (selv når man ikke ønsker det) Basil. Så langt så godt, men snart lærer vi, at ikke blot er Basil så ond, at en lille regnsky konstant svæver over huset, han hader også alle mennesker og finder kun glæde i sit store, detaljerede modeltogslandskab… og så er han en hadmunk, det mest afskyelige menneskevæsen man kan tænke sig.

Hadmunke har magiske evner, og for Mæsling betyder det desværre, at han snart befinder sig som en levende del af Basils modeltogsanlæg – og han er ikke det eneste menneske, som den skæbne er overgået. Ydermere: mens han i sin normale størrelse aldrig har tænkt så meget over, hvad det er, der gemmer sig bag tagspærrene, må han nu – få centimeter høj – indse, at det er en dødelig trussel, og ikke den eneste. Snart må han og en lille flok af Basils andre ofte kæmpe for livet, mens de forsøger at finde ud af, hvordan de skal genvinde deres normale størrelse.

“Hævn over hadmunken” er en ganske enkel historie – vore helte skal overvinde hadmunken (ogt det mystiske væsen under loftet) og vende tilbage til normal størrelse. Men det er der ikke noget galt med, i og med den ikke forsøger at være mere end den er. Ogilvy slår ikke et større brød op, end han kan bage, og det giver faktisk en ganske underholdende roman. Handlingen udspiller sig på en ganske begrænset plads, men der fås det bedste ud af det, og Ogilvy er god til at holde spændingen højt. Slutningen er måske lidt for lykkelig, men det må man jo tage med – indtil videre er der skrevet 3 bøger om Mæslings eventyr, og hvis “Hævn over hadmunken” er standarden, er der lagt op til gode, afsluttede historier med lidt mere fokus på horror-delen, end vi ellers ser i ungdomsfantasy nu om dage (omend det begynder at vinde frem).

Ian Ogilvy: Hævn over hadmunken (Mæsling: 1). Oversat af Kina Bodenhoff. Gyldendal, 2006. Forside: ?. Originaltitel: Measle and the Wrathmonk

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.