Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Hjørdis Varmer: Blodhunden fra Budapest

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Hjørdis VarmerUdskriv anmeldelsen • 2. maj, 2006

Hjørdis Varmer: Blodhunden fra Budapest“Det er for sent at ændre det, der er sket. Men det er ikke for sent at huske det”.

Historien foregår i Budapest under 2. verdenskrig. Hovedpersonen er den jødiske pige Sara. Faderen er en dygtig violinist og er ansat i et symfoniorkester. Også moderen, Sara og søsteren Asta er musikalske og spiller hver deres instrument.

Garnet strammes om Ungarn og ikke mindst de ungarske jøder. Tyske tropper indtager landet støttet af de ungarske nazister, som kaldes pilekorsmændene. Faderen mister sit arbejde, alle jøder skal bære den gule jødestjernen, og der er knaphed på fødevarer.
På et tidspunkt bliver Adolf Eichmann – kaldet Blodhunden – tilkaldt i nazisterne bestræbelser på at få udryddet alle de ungarske jøder. De bliver samlet i en ghetto, hvor de sulter, fryser og plages af lus. Alle lever i en konstant angst for, hvornår det er deres tur. Mange sendes i kz-lejre.

Fra den svenske ambassade og ikke mindst via diplomaten Raoul Wal- lenberg gøres der er stor indsats for at redde jøderne, bl.a. ved at udstede svenske beskyttelsespas. Det lykkes også Sara og hendes familie at få disse pas. Budapest bliver befriet i januar 1945 men falder dermed i russernes hænder. Mange kvinder bliver overfaldet og voldtaget i befrielsesdagene.
De fleste af Saras lille familie overlever krigen, men de er præget af den resten af deres liv. Sara selv bliver en kendt fløjtespiller og bliver gift med den svenske dirigent, Ove, men hun glemmer aldrig sin historie som for- fulgt jøde under 2. verdenskrig.

”Blodhunden fra Budapest” er en af mange romaner, der handler om nazis ternes jødeforfølgelse- og udryddelse under 2. verdenskrig, men det bliver den ikke mindre gribende af. Som et indledende citat siger ”Det er for sent at ændre det, der er sket. Men det er ikke for sent at huske det”.

I denne historie er det de ungarske jøder, det handler om, og man får et lille stykke Ungarns historie med i købet. Selv om Sara og hendes søster Asta formodentlig er opdigtede personer, så er de svenske diplomater og deres heltemodige indsats rigtigt nok. Der findes et kort dokumentarisk efterskrift på de bageste sider. Romanen er fortalt i 3. person ud fra den voksne Saras synsvinkel, hun giver koncert i Budapest og genoplever sit barske liv under krigen.

Hjørdis Varmer fortæller med indlevelse og alligevel i et stilfærdigt sprog. ”Blodhunden fra Budapest” kan læses fra ca 10 år.

 Hjørdis Varmer: Blodhunden fra Budapest (Blodhunden fra Budapest: 1). Forum, 2003. Forside: Hanne Kvist

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (11 stemmer)
Loading...

13 kommentarer »

 1. jeg kiggede lige for at få lidt hjælp til min boganmeldelse 😛
  jeg kunne ikke finde på mere…
  men nu her jeg noget mere at skrive 😛

 2. god bog

 3. 1000 af røde roser for en god bog som passer lige til aldrene 7-12 år

 4. eksirotsihrutketikra

 5. Nogle der ved hvad Sarah og hendes families efternavn hed? PLEASE, SVAR HURTIGTS MULIGT, DET VIRKELIGT VIGTIGT! HJÆLP MIG NU! :/

 6. Virkelig god bog!!!!!!!!!!!!!

 7. lisa de heder sara talaz miksa talaz asta talaz og margit talaz 🙂

 8. kiggede også lidt til en boganmeldelse så jeg kunne komme godt i gang og få nogle gode karakter

 9. jeg kunde godttænke mig en god anmelelse om sara pleas svar hurtigst muligt

 10. God bog!!!!!!
  Rigtig gribende!!!!

 11. Møg bog

 12. båven ar dorli
  majet dorli:(

 13. jeg sys det r en fin/skrald båg åg jeg blæv ikke helt grebet a historien