Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Henning Mortensen: Historien om Finn Allan

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Henning Mortensen, redigeresUdskriv anmeldelsen • 24. september, 2005

Igen en både sjov og alvorlig historie om teenageren Ingvald, som nu har fået en kæreste. Samtidig er hans familie blevet aflastningsfamilie for den 5-årige kvikke Finn Allan. En prøvelse for Ingvald

“Historien om Finn Allan” er 2. del af ”Fandens til helbred”. Ingvald går nu i 1. g og er kæreste med den dejlige Janet. Hendes lillebror Lasse er gået andre veje, og Ahmed er nu Ingvalds bedste ven. Familien er blevet aflastningsfamilie for den 5-årige Finn Allan. Det sætter nogen kolorit på familiens tilværelse, drengen er i en alder, hvor der stilles spørgsmål om mangt og meget, som er en selvfølge for voksne. Og Finn Allans kreativitet fejler ikke noget.
Forældrene går meget op i, at Finn Allan skal have det så godt som muligt. Både Janet og Ingvald tager del, når Finn Allan er hos familien, men Ingvalds tålmodighed sættes af og til på prøve, ikke mindst da knægten propper hans dagbog med billeder, digte m.m i toilettet.
Ahmed begår selvmord, og det et stort chok både for hans familie og Ingvald, som har svært ved at få det bearbejdet. Ingvald har stadig lidt knas med helbredet, får let hovedpine m.m. Han kan være lidt tungsindig, og hvem kan ikke det i denne verden, spørger han. Han kan også føle sig ensom, selv om han er sammen med sine nærmeste. Samtidig med han er glad for tilværelsen og ikke mindst Janet.
Faderen går ham lidt på klingen m.h.t. uddannelse, og hvad han vil bagefter, men Ingvald har det lige som så mange af sine jævnaldrende: det har han endnu ingen anelse om. Julen vælger de at tilbringe i familiens hus i Spanien, og både Finn Allan, Molly og Janet er med. En dag, de er på restaurant, forsvinder Finn Allan, og familien er ved at gå helt i panik. De finder ham i et juleoptog, hvori der bl.a deltager kameler – Finn Allans yndlingsdyr – og han har ikke i sinde frivilligt at komme ned. Han har fundet ud af, hvordan han klarer den slags: ”Jeg skriger bare”, siger han, hvis han ikke får sin vilje. Alt i alt bliver det en god jul for familien. På vej hjem i flyet kalder Finn Allan Ingvald for en fed torsk, men lige som Ingvald skal til at fortælle ham, at det vil han ikke finde sig i, lyder det fra Finn Allan: ”Det var kun for sjov”

Man kan næsten ikke få fat i anden del af ”Fandens til helbred” hurtigt nok, og ”Historien om Finn Allan” lever fint op til første del. Ingvald er beskrevet som en ung fyr, der tænker meget over tilværelsens lyse og mørke sider. Episoderne med Finn Allan er rammende og morsomme, og man kan godt sætte sig ind i, at Ingvald af og til kan blive lidt træt af ham. Det, jeg rigtig godt kan lide ved de to bøger, er humoren og de barokke situationer samtidig med, at livets bagsider sider også er med. De giver en realistisk skildring, af hvad det vil sige at være ung. Historien er fortalt i et godt og originalt sprog og anbefales hermed varmt.

Henning Mortensen: Historien om Finn Allan (Fanden til helbred: 2). Dansklærerforeningen, 2003. Forside: ? 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.