Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Henning Mankell: Ildens hemmelighed

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Henning MankellUdskriv anmeldelsen • 2. juni, 2006

Henning Mankell: Ildens hemmelighedEn gribende historie fra Mozambique om den 12 årige Sofia, der kommer til skade på en landmine, og som bagefter må kæmpe for et ordentligt liv.

“Ildens hemmelighed” foregår i det afrikanske land Mocambique. Historiens hovedperson er den 12 årige Sofia. Hun lever et trygt liv i landsbyen sammen med sine forældre og to søskende. En dag bliver de overfaldet af banditter, og hendes far og mange andre bliver dræbt.
Sofia flygter sammen med moderen, søsteren Maria og lillebroren Alfredo. De to søstre ligner hinanden meget og er tæt knyttet til hinanden. Efter mange kilometer til fods når de frem til en landsby befolket af andre flygtninge. De advares mod landminer, men Maria og Sofia forglemmer sig i leg, og en dag går det grueligt galt.
Efterfølgende bliver det en hård tid for Sofia med smerter og afsavn, men hun kæmper med værdighed og stædighed for et ordentligt liv. Hun møder hjælpsomme mennesker, og heldigvis får hun mulighed for i en tidlig alder at opnå nogle færdigheder, der gør at hun kan forsørge sig selv.

Henning Mankell fortæller i “Ildens hemmelighed” en gribende historie om pigen Sofia og hendes familie. Den skildrer, hvordan det er at vokse op i et u-land præget af borgerkrig og stor fattigdom. Det er ingen selvfølge at gå i skole og lære at læse og skrive. På hospitalerne er der snavset og mangel på meget, bl.a. madrasser til sengene.
Både borgerkrigen og landminerne betyder mange døde blandt civilbefolkningen.

Henning Mankell bor i perioder i Mocambique. Historien bærer præg af at han kender landet, befolkningen og deres levevis og traditioner. I forordet fortæller han, at pigen Sofia eksisterer i virkeligheden, og han bruger her betegnelsen ukuelig om hende, og det må man bestemt sige at hun er. Trods det fremmede univers lever man sig helt ind i Sofias ikke helt nemme liv. Alle mennesker har krav på et værdigt liv. Titlen refererer til, at det er her – i flammerne ved bålet – at Sofia møder alle dem, som hun har holdt af – og som hun har mistet.

“Ildens hemmelighed’” kan læses fra ca. 10 år.

Henning Mankell: Ildens hemmelighed, 1. bind i serien. Oversat af Flemming Dehn. Gyldendal, 1996. Originaltitel: Eldens hemlighet

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.