Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Helle B. F. Nielsen: Viola fra Frugtparken

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Helle B. F. NielsenUdskriv anmeldelsen • 26. januar, 2007

Helle BF Nielsen: Viola fra FrugtparkenLæs højt hver dag! Læs om Viola!

Viola er 6 år. Hun har for lange arme og et charmerende ligefremt væsen. Og nu skal hun flytte. Og have en lillebror. På en gang. Heldigvis er hun forandringsparat og udfolder sig snart, helt som sig selv, blandt menneskene i Frugtparken.

Med den pæredanske kernefamilie som platform vrimler Viola livsglad ud i Frugtpark-kvarteret, hvor universet udfoldes med blandt andet Tykke-Lykke, som er ret glad for mad og ikke lægger skjul på det, det ældre barnløse ægtepar Hans og Grete, der virkelig hedder sådan, farverige sigøjnere, Signe og hendes fisefornemme mor og mange andre. Men bedst af alle er Anders. Godt nok holder Viola lidt afstand til ham i skolen, så de andre ikke får den forkerte ide af deres forhold. Men hjemme i Frugtparken udfoldes venskabet.

Viola minder lidt om Tudemarie. Altså en meget opdateret og nutidig Tudemarie, der er kommet ud af stenbroen og bag ligusterhæk i et parcelhuskvarter. Viola virker umiddelbart ikke helt så fræk som Tudemarie, men hun har potentialet, og helt ærligt tror jeg, at forfatteren Helle B.F. Nielsen bare slet ikke har løbet Viola helt i gang endnu. Viola rummer meget mere, og det gør forfatteren også.

Viola fra Frugtparken er en velskrevet og god højtlæsningshistorie, hvor de allermindste kan være med. Historierne er nemme at forstå, og miljøet er genkendeligt og rummer samme befriende ligefremhed som hovedpersonen. Det er rart, i disse fantastiske tider, at finde en god højtlæsningsroman, som uden magi og mystik kan fastholde sin læser. Og det kan den.

Min eneste anke til ”Viola fra Frugtparken” er Otto Dickmeiss. Altså hans illustrationer. Jeg vedkender mig åbent og gerne mit tilhørsforhold til hans officielle fanskare. Jeg elsker det skæve finurlige univers, han kan kradse ned på papiret. Men her har han glemt det. Tegningerne tiltaler mig ikke, og de klæder slet ikke Viola.
Så er det sagt. Man kommer længst med ærlighed. Og netop derfor tror jeg, at Viola vil luske sig ind i hjerterne på mange børn og deres højtlæsende voksne.

Helle B.F. Nielsen: Viola fra Frugtparken. Gyldendal, 2006. Forside: Otto Dickmeiss 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.