Hector Malot: Frændeløs
Emner: fra 9 år, god til højtlæsning, historisk, klassiker, socialrealisme • Se alle anmeldelser af: Hector Malot • • 31. august, 2006Forældreløse Remi tvinges til et omflakkende liv og må en del igennem, inden han finder sin familie.
Denne klassiske rørende historie om forældreløse Remi udkom første gang i 1878. Siden er den blevet bearbejdet og omsat til forskellige medier som f.eks. tegneserier, tv og film. Denne udgave er flot nyoversat og bearbejdet af den erfarne Arne Herløv Petersen. Og historien trængte til det. At blive pudset af og poleret. Lillian Brøgger har lavet en flot, forfriskende og sprudlende forside, der imødekommende inviterer indenfor i Remis tilværelse af trængsler og forviklinger.
Indtil Remi er otte år, tror han, at den familie, han bor hos, er hans egen. Imidlertid viser det sig, at han er hittebarn, og denne sandhed sætter en lavine af begivenheder i gang. Den mand, som Remi troede var hans far, sælger ham kort og godt. Heldigvis til den sympatiske og hyggelige Vitalis, som er en omvandrende gøgler. Vitalis har en lille men dygtig trup af optrædende hunde, og snart lærer Remi at være med i forestillingen. Livet på landevejen falder Remi let. Han gør sig mange tanker om sin rigtige familie, og da han tvinges væk fra Vitalis, som han har fået et nært og godt forhold til, må han lære at stå på egne ben. Remi finder heldigvis venner, hvor han kommer frem, men falder også i hænderne på gustne typer som røvere og svindler.
Remi og læseren får sammen set en stor del af Frankrig sammen. Man møder både høj og lav. Mærker sult og kulde og oplever endda en kulminekatastrofe.
Remis historie fortælles af ham selv, hvilket er underholdende og troværdigt. Handlingen glider let og rummer både dramatik og lidt underfundig humor. Romanen er letlæst og er perfekt til højtlæsning.
Historien om forældreløse Remi er gammeldags men dybt charmerende. Den har en del tilfælles med Dickens Oliver Twist, som er skrevet 40 år tidligere. Retfærdighedens indignation pisker over siderne, hvilket gør romanen til en rigtig pageturner. Det er svært at lægge sig til at sove, når Remi udsættes for den ene uforskammede uretfærdighed efter den anden.
Frændeløs er en helt klart blevet en klassiker pga. dens universelle tematikker. Alt i mens Remi søger Frankrig tyndt efter sin sande familie, er den tættere på, end han aner. Heldigvis.
Hector Malot: Frændeløs. Oversat af Arne Herløv Petersen. Sesam, 2006. Forside: Lilian Brøgger. Originaltitel: Sans famille
“Frændeløs” fik jeg foræret af en farbror, da jeg gik i 3. klasse.
Det var den første bog, jeg overhovedet læste.
Liggende på stuegulvet blev den læst, og jeg hulkede og hulkede, så min mor undrede sig
, og påstod, at det var da en underlig bog at give et barn.
Den og så tegnefilmen “Bambi” gjorde stort indtryk på mig som barn. Nok fordi de begge handlede om
noget af det værste for et yngre barn: tab af forældre.