Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Hanna Marjut Marttila: Cut – filmen knækker

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Hanna Marjut MarttilaUdskriv anmeldelsen • 1. april, 2010

Tragikomisk roman om en write-trash familie i Finland!

Torsdag skriver en bog om sin familie. Han er 15 år og hans højeste ønske er at blive filminstruktør. Han er godt klar over at alle odds er mod ham, hans familie er i opløsning. Forældrene drikker, søsteren er gravid og Torsdag kæmper for at holde sammen på det hele.

Der er underholdende læsning på en barsk måde. Torsdag kæmper en kamp for at komme ud af sin sociale arv, men det er en hård, lang og sej kamp, ikke mindst fordi han skal være familiens overhoved med ansvar for at forældrene tager deres antabus og søsteren sine p-piller. Det giver en del rod i Torsdags hoved, forståeligt nok da han påtager sig forældrenes problemer: ”Vi overvejer sagen sammen, fordi pågældende alkoholikertema er vores families fælles møghovedpine”. Ikke nemt at få tid til at være en ”normal” teenager med disse problemer inde over og da slet ikke nemt at arbejde for at blive en verdensberømt filminstruktør!

Torsdag skriver lidt snørklet, f.eks. her hvor han skal fortælle om Moosas (som han er lidt vild med) tøj: ”Til den særegne habitus og beklædningsstil hørte også de enorme gummistøvler, som pigen havde på fødderne, vanterne hun havde på hænderne og den tykke herrevinterfrakke, som hun havde på, selvom det altså var ret varmt den dag”.

Han tænker mange situationer i sit liv som en film og det er derfra titlen stammer, det er simpelthen fordi Torsdag nogle gange har behov for at skrige ”Cut – filmen knækker”, når det bare bliver for meget med alt bøvlet i familien. Bogen er også inddelt i scener med filmiske undertitler og enkelte steder er der direkte dialog – det fungerer rigtig godt!

Jeg synes sagtens bogen kan læses af både piger og drenge. Og for mig var det sjovt at læse en bog fra Finland – ikke det land man hører mest om!

Hanna Marjut Marttila: Cut – filmen knækker. Høst & Søn, 2010.- 216 sider
Forside: Marck Fink – Sisterbrandt

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.