Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Guldnæsen og andre ord og billeder. 88 danske illustratorer tegner til korte tekster for børn

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: AntologiUdskriv anmeldelsen • 23. februar, 2007

GuldnæsenDe gør det fantastisk – de danske illustratorer – når de tegner og fortæller

Kan illustratorer skrive historier? spurgte Forlaget Høst & søn Illustratorgruppen. Svaret er da ja, og resultatet er antologien ”Guldnæsen…” som både åbenbarer og understreger de danske illustratorers bredde og kvalitet.

”Guldnæsen…” er bygget sådan op, at hvert opslag åbenbarer tekst og en tilhørende illustration, der sammen danner en vidunderlig helhed. Nogle af teksterne er ren poesi, prosa, pral eller det rene vrøvl. Illustrationerne danner sammen med sin tekst et indtryk, der forundrer, begejstrer, foruroliger eller kildrer. Pointen er helt klar. En illustration er ikke bare et billede. De danske illustratorer mestrer alle mulige og umulige teknikker og metoder inden for illustration.

Det er umuligt at yde alle bidrag retfærdighed i en anmeldelse. Men imellem de 88 illustratorer finder man gensyn med garvede kendinge som f.eks. Dorte Karrebæk, Lillian Brøgger, Ida Gantriis og Rina Dahlerup, som spræller sammen med nyere talenter som Lars Gabel, Erik Petri og Kamilla Christiansen. Sidstnævnte er skaberen af den mest fantastiske gelatinegekko, der burde findes som kæmpeplakat, men i stedet serverer Cato Thau-Jensen den i teksten som en velsmagende gele og serverer den for læseren med råcreme og chokoladekringler!! Samme Cato Thau-Jensen beskriver også Skummetmælksvæsenet, et fedtfattigt kryb, som har sneget sig ind i mangen en husholdning og Mikromamutten, som først blev opdaget for få minutter siden. Hanne Kvist tager os med til De evige chokolademarker, og Annemette Bramsen afslører det, som jeg ofte håber og faktisk har haft mistanke om, nemlig at spejle kun viser fejl.

De er virkelig tossede, vores illustratorer, de er skæve, vittige, underfundige, lidt onde men mest af alt er de sprudlende fantasifulde. Både i tekst og illustration. ”Guldnæsen…” er således helt enkelt en unik lækkerbisken. Der står ganske vist, at det er for børn, men jeg kan kun tilskynde voksne til at forgribe sig på værket. Men del det med børnene.

Guldnæsen og andre ord og billeder. 88 danske illustratorer tegner til korte tekster for børn. Høst & Søn, 2006. Forside: Otto Dickmeiss

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.