Gordon Roderick & Brian Williams: Tunnel, 1-2
Emner: action, del af serie, fantasy, især for drenge • Se alle anmeldelser af: Brian Williams, Gordon Roderick • • 22. januar, 2009Underholdende underjordisk action
Drengen Will er en bleg lille asparges. I skolen bliver han mobbet – sådan er det, når man er albino og dyrker arkæologi som eneste interesse. I nærmest al sin vågne tid graver Will huller, hvor han finder sære og mageløse fortidsfund. Han har det ikke fra fremmede, hans far er lige så dedikeret, og sammen arbejder de på forskellige graveprojekter, som nu en hemmelig tunnel under Londons gader. Denne tunnel viser sig at føre til en underjordisk koloni af blege beboere, som har levet i et parallelt samfund, helt bevidst tilbagetrukket fra det pulserende London over dem.
Will og hans eneste ven Chester får det hele at se, da de begiver sig langt ind i tunnelen for at finde Wills far, efter han har været forsvundet i flere dage. De finder ham ikke, og det viser sig imidlertid, at de underjordiske beboere bestemt ikke har tænkt sig at lade de to drenge slippe op til overfladen igen. Nogensinde.
Tunnel er grundlæggende en grum og dyster historie.
Will og Chester bliver tortureret på spidsfindige måder, og efterhånden afdækkes den ret sørgelig sandhed om Wills familieforhold. Det underjordiske rige viser sig at være et totalitært samfund med tvungen kirkegang, stikkere og perfide politimænd. Det står klart, at der skal lys til for, at tingene virkelig kan gro.
Der dvæles nu ikke meget ved følelserne, da det er rendyrket action, der pisker handlingen frem.
Som et funfact kan nævnes, at stort set samtlige kvinde-og pigeskikkelser i historien er enten dovne, løgnagtige eller bare rendyrket ondskab. De mandlige hovedroller er derimod heroiske, nysgerrige og begavede. Det er sikkert helt tilfældigt, at de to forfattere får præsenteret kønnene sådan, men det peger i retning af, at de mest dedikerede læsere vil man finde i drenge, der ikke er mørkerædde eller lider af klaustrofobi, og hvis klare fokus ikke ligger i personskildringen men handlingen.
Selvom man ikke behøver at være geologisk kyndig for at kunne affærdige tilstedeværelsen af et samfund i flere lag under os, er ideen om den underjordiske koloni ret betagende, og historien slutter da også langt fra her.
Jeg tager gerne med endnu en sviptur ned under jorden, men med håbet om, at forfatterne får fat i lidt flere nuancer i forsættelsen af deres underjordiske mytologi.
Bogtrailer:
Gordon Roderick & Brian Williams: Tunnel, bind 1-2. Oversat af Klavs Brøndum. 234 + 252 sider. Carlsen, 2008.
[…] […]