Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Gail Carson Levine: Det magiske æg

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Gail Carson LevineUdskriv anmeldelsen • 12. marts, 2006

Gail Carson Levine: Det magiske ægModsat alle andre ønskefeer på Ønskeøen har den nye fe Prilla intet talent. Men Da katastrofen rammer Ønskeøen, udvælges hun til en gruppe, som skal redde øen. Kan en fe helt uden talent klare det?

Da Prilla kommer til Ønskeøen, har hun som den eneste fe intet talent. Kort efter rammes øen af en frygtelig katastrofe. Moder due kommer til skade og risikere at dø, men det er ikke det værste (selvom det er slemt nok).
Hendes æg, som holder alle på øen unge og opretholder magien, er blevet smadret. Kun den onde drage Kyto kan reparere det med sin ild. Men han kræver skatte for sin hjælp. Tre feer udvælges til at samle tre skatte og bringe dem til dragen. Det kræver alt deres mod og snilde. Snart hænger Ønskeøens eksistens i en tynd tråd.

Denne bog er fantastisk. Sproget er så utroligt smukt, og alle historierne om feerne er så fulde af magi og så rørende, at man bare må overgive sig.
Jeg følte med stakkels Prilla, vi har vel alle oplevet at føle os talentløse og uduelige. Tanken om, at feer dannes af et barns allerførste latter, er også utroligt appellerende. Desværre dør de også af manglen på barnetro. Det var så sørgeligt, at jeg et kort øjeblik overvejede at klappe for at redde en fe. (Børn skal klappe for at vise, de tror på feer. Nu er jeg jo voksen, men har så barnligt et sind, at jeg er sikker på, det vil virke for mig også).

En anden ting som gør bogen så utroligt god, er dens persongalleri. Man skulle jo tro, at alle feer var gode og milde sjæle, men nej! Mange af feerne er taktløse og ubetænksomme, hvilket øger Prillas følelse af utilstrækkelighed. En enkelt fe er tilmed gennemført egoistisk og ondskabsfuld. (hvorfor kunne hun ikke dø af manglen på barnetro?) Hun afspejler tydeligt, hvordan vi retfærdiggør onde gerninger og fordrejer kendsgerninger, så de passer i vores kram.

En gribende og lidt uhyggelig bog fuld af spænding. Man må bare heppe på feerne, som forsøger at redde øen – undervejs kan man nyde de utroligt flotte tegninger, der til fulde fanger stemningen i historien. Her er feerne fanget i alt deres glans og flagrende skønhed.
Den egner sig fint til højtlæsning for de mindste, der vil genkende flere personer fra Peter Pan. Snyd ikke dig selv for lidt magi, læs bogen og få barnetroen igen.
Bogen har angiveligt en hjemmeside: www.disneyfairies.dk, men desværre guides man kun til en udbyder af domænenavne. Det kunne ellers være sjovt at lege lidt med den. Den amerikanske udgave kan findes her.

Gail Carson Levine: Det magiske æg. Oversat af Mette Egerod. Sesam, 2005. Forside: David Christiana. Originaltitel: Fairy dust and the quest for the egg

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.