Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Erik L. Kristensen: Søndagstur & granatsplinter

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Erik L. Kristensen, Jette BækgaardUdskriv anmeldelsen • 1. september, 2008

OPROP! Danmark er besat. En erindringsbog om drengeliv i en provinsby under 2. Verdenskrig.

Det er 63 år siden 2. Verdenskrig sluttede. Men alligevel fascinerer den tid os stadig og inspirerer flere forfattere. Nu er der kommet en bog til børn og unge.
I 35 små kapitler fortæller Erik L. Kristensen om, hvordan det var ar være dreng under besættelsen. Og det gør han godt!
Forfatteren er 5 år, da Danmark bliver besat og forstår derfor ikke helt hvad det er, der sker. Men spændende er det, da nazisterne marcherer gennem byen. Og flotte biler har de også. Mindre sjovt er det dog at skulle gå i beskyttelsesrummet midt om natten.

Sammen med sine venner oplever fortælleren krigen på en anden måde end de voksne.
Kravler de virkelig gennem et minefelt! Er stangkrudt bedre end sortkrudt? Og hvor finder man det bedste brændsel? Spørgsmål jeg slet ikke anede, jeg havde, bliver besvaret i denne bog.

Søndagstur og granatsplinter er en god erindringsbog med mange detaljer. Man får et godt indblik i hverdagen for en knægt under besættelsen og et godt indblik af tiden i det hele taget. Bogen er en blanding af både dagligdags situationer og de mere “spændende” episoder. Det er ikke for ingenting granatsplinter indgår i titlen.
Det er især spændende når han fortæller om drengebanderne.

“Banderne stjal en del våben og ammunition fra tyskerne – ja, vi stjal faktisk alt, hvad vi kunne få fingre i fra besættelsesmagten. Vi skaffede f.eks. bajonetter, gasmasker, spader, sprængstof, detonatorer, lunter, mineflag, økser og knive.
Også tyske stålhjelme var eftertragtede, bla, for at vi kunne udøve den sport at konkurrere om, hvem der turde kravle nærmest hen til en eksplosion.”

Søndagstur og granatsplinter er skrevet i en hyggelig tone med et lidt gammeldags ordvalg. Så man får fornemmelsen af, at det er en oldefar, der fortæller om dengang, han var dreng – og det gør det hele mere autentisk.
Men hvis jeg skal brumme lidt, og det har jeg lyst til, så ville lidt farver og sjovere layout gøre bogen endnu mere spændende. Det er ikke en bog der byder børnene indenfor og det er synd.

Søndagstur & granatsplinter : drengeliv under 2. verdenskrig hvor Danmark var besat af tyskerne / forfatter: Erik Kristensen ; tegninger: Jette Bækgaard. – 1. udgave, 1. oplag. – Silkeborg : ELKI-SP, 2006. – 128 sider : ill.  Pris: kr. 150,00

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.