Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Endre Lund Eriksen: Pitbull-Terje går amok

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Endre Lund EriksenUdskriv anmeldelsen • 18. oktober, 2004

Pitbull-Terje som er den nye dreng i 7. klasse har en rigtig skidt karakter. Hjemme har han en livsfarlig pitbull, som han gerne slipper løs på pæne folk og måske bankede han engang en mand.

Kurt & Roger som er de populære drenge i klassen kan i hvert fald ikke lide Terje, det hænger strengt taget sammen med at Kurt tabte ansigt over for Terje, men det er så underordnet; Terje er fed og tydeligvis farlig.
Jim som går i samme klasse som Kurt og Roger og nu også Terje har to hemmeligheder: sin mor og en bunker. Moderen er skrøbelig, psykisk ustabil og lider af angstanfald. Bunkeren er solid og massiv og inde i den arbejder Jim ihærdigt og tit på at holde op med at lege med Playmobil. Playmobil er nemlig barnligt, mener Kurt.

En dag bliver bunkeren invaderet – af Pitbull-Terje. Jim forsøger at udtænke en snedig plan for at få Terje ud af bunkeren. Det mislykkedes imidlertid og Terje forklarer Jim at de fra nu af er bedste venner – ellers får Jim bank. Efterfølgende bliver bunkeren overtaget af Kurt & Roger – de hænger vovede plakater op på væggene og inviterer piger derind. Jim må gerne hente noget vin – men han må ikke være med når døren til bunkeren lukkes – der er jo kun to piger. Sidstnævnte er så godt det samme. Jim har ikke helt fanget fidusen med piger.

Jim beslutter sig at tage tyren ved hornene – eller Terje om man vil, og de to drenge indgår et samarbejde for at få bunkeren tilbage. Det ville være nemt at hente Terjes pitbull som så godt nok lige er på kennel. Så der skal lidt mere planlægning til. Men heller ikke Terje har noget imod at være lidt væk hjemmefra.

Det eneste jeg kort vil kritisere ved Pit-Bull Terje går amok er dens forside, der i sit udtryk signalerer at romanen er henvendt til en meget ung målgruppe. Det er slet ikke tilfældet hvorfor bogen måske kræver noget formidling.

Pitbull-Terje går amok er en dejlig bog som man har svært ved at ligge fra sig. Den er charmerende, rørende, tankevækkende, spændende og meget, meget morsom.

Det er en alvorlig fortælling om venskab, om omsorgssvigt og hvordan det er at være barn. Men trods temaet om omsorgssvigt bliver romanen aldrig sentimental. Den handler om mennesker og det er meget smukt og elegant fortalt.

Jeg kan kun begejstret anbefale denne perle til alle. Den kan læses på flere niveauer, bl.a. fordi der ligger en del mellem linierne. Jeg håber ikke at Endre Lund Eriksen er helt færdig med Pitbull Terje og Jim. Der går i hvert fald lidt tid før jeg er.

Pitbull Terje går amok er også filmatiseret – se hjemmesiden her

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. […] dig at læse Pitbull-Terje går amok hvis du ikke allerede har gjort det. Læs den igen eller læs den op i kor sammen med dine venner, […]

  2. […] og kampen mod børneværnet er fortsættelsen til Pitbull-Terje går amok – første fortælling om de to drenge Jim og Terje var også første gang i meget lang tid, at […]