Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Elsker mig – elsker mig ikke. Kærlighedsnoveller fra hele Norden.

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Anna Vikstrøm, Annelis Johansson, Eiríkur Örn Norðdahl, Erna Lynge, Ingelin Røssland, Jónína Leósdóttir, Johanne Algren, Kari Levola, Kirste Paltto, Lars Mæhle, Magssanguaq Qujaukitsoq, Marjun Syderbo Kjelnæs, Mette Honoré, Rakel Helmsdal, Sari Peltoniemi, Simon Issát MarainaenUdskriv anmeldelsen • 16. november, 2010

Kærlighedens mangfoldighed
Det er ikke ofte, man får mulighed for at læse en samling så varierede og dejlige kærlighedshistorier som i denne antologi. De 16 nyskrevne noveller for unge præsenterer møder med kærligheden i vidt forskellige scenarier. Det er lige fra legen på isflager i den lille grønlandske by til en sommermusiklejr i Nordjylland, Danmark.

Flere af novellerne har berørt mig. Det sidste brev af Simon Issát Marainaen fra Sameland er meget rørende. Sofie vælger at begå selvmord efter at hendes kæreste har slået op. Ekskæresten modtager et brev fra hende, hvori hun forklarer om sin beslutning. I tiden derefter er han ulykkelig og i et dilemma med sin viden om årsagen til Sofies død. Familien tror, hun døde på grund af en uforklarlig bilulykke. På trods af Sofies sidste ønske vælger han at besøge hendes forældre for at fortælle dem om brevet. Men kan han fortælle dem sandheden?

Uddrag fra Sofies brev:
Kære du!
Jeg skriver, og jeg græder. Skriver for at fortælle, og græder over min kærlighed. Jeg har tænkt meget i den sidste tid. Jeg elsker dig over alt i verden. Jeg har besluttet mig for at køre ud med bilen. Og når jeg kører, kommer jeg ikke tilbage igen. Jeg ved ikke, hvor jeg kommer hen …
… Min kære! Du er den eneste. Jeg vil nu lade smerten lede mig. Jeg har i lang tid set på det der fjeld tæt på vejen, det fjeld, jeg nu vil køre mod i fuld fart. Dér dør jeg, min kære. Jeg vil ikke gøre dig ondt, blot give dig en forklaring på dette, der følger os i graven. Kære du, du må ikke vise dette brev til nogen. Ikke til mine forældre, ikke til nogen som helst. Jeg ønsker dig alt det bedste og al lykke i livet.
Din for evigt, Sofie.

Blandt de danske bidrag er Johanne Algren med novellen Den varmeste sommer i hundrede år. Daniel på 14 år rejser dagen efter sin mors begravelse mod sin vilje til sommermusiklejr i Nordjylland. Han savner sin far og sin bror, og har mistet lysten til at spille violin. Mødet med trompetisten Tatiana ændrer dog alt. Det andet danske bidrag Veninder er af forfatterparret Mette Honoré og Birgitte Rasmussen.

Antologien er skrevet af udvalgte forfattere fra Finland, Færøerne, Island, Grønland, Norge, Sameland, Sverige og Danmark. Efter at have skrevet deres tekster mødtes alle forfattere til seminar på Færøerne, hvorefter de vendte hjem for at færdiggøre deres historier. Dette er det fjerde nordiske forlagsprojekt. Der er tidligere lavet lignende projekter med børnebøger, antologi med digte for børn og en spøgelsesantologi. Novellerne repræsenterer et meget højt niveau, og jeg er sikker på, at vi fremover kommer til at høre meget mere fra listen af forfattere.

Elsker mig – elsker mig ikke. Kærlighedsnoveller fra hele Norden. People´s Press Jr., 2010.- 190 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.