Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Elise Broach: Shakespeare gåden

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Elise BroachUdskriv anmeldelsen • 14. oktober, 2007

Elise Broach: Shakespeare gådenEn forsvunden diamant, en smuk gammel halskæde. Et mysterium om Shakespeares identitet og Dronning Elisabeth den 1. Det er hvad Hero bliver blandet ind i, da hendes familie flytter ind i et gammelt smukt hus.

Da Hero flytter for 117 gang er hun ulykkelig. Hun drilles i skolen med sit usædvanlige navn fra et Shakespeare skuespil og kan ikke falde til. Men da hendes ældre nabo fortæller hende om en skjult diamant i hendes hus bliver alting anderledes.
Sammen med drengen Danny beslutter hun at finde diamanten og måske løse gåden om Shakespeares identitet.

Undervejs må Hero gennem mange trængsler, men snart går det op for alle de involverede at tingene hænger sammen på en helt anden måde end de troede. De er nemlig alle forbundet på sælsom vis og ved at løse gåden om Shakespeare løser de en langt nyere gåde, med stor indflydelse på deres eget liv.

Jeg må indrømme, at jeg altid bliver skeptisk, når forfattere skriver børnebøger om historiske mysterier og personer. Ikke fordi jeg ikke kan lide historie, tværtimod elsker jeg det. Men fordi man så let knækker halsen på det.
Forfatteren vælger noget historisk, som de selv finder vildt spændende og krydrer hele med hvad de selv mener er interessante fakta. Desværre ofte med det resultat at den nutidige historie glemmes og bogen bliver dræbende kedsommelig.

Lad mig sige det, med det samme. Det er IKKE tilfælde med Shakespeare gåden. Selvfølgelig vrimler bogen med citater fra hans skuespil og med anekdoter om Shakespeare og kongelige personer fra perioden. Men Elise Broach bruger kun de historiske fakta og myter til at skabe spænding og give ledetråde i jagten på diamanter. På intet tidspunkt mister man tråden i den nutidige fortælling og det er klart Hero og hendes oplevelser der er vigtigst. At man risikerer at lære noget er faktisk en biting.

Hero er en udsædvanlig dejlig hovedperson. Den skønne blanding af mod og usikkerhed gør hende både vedkommende og fascinerende. Man forstår godt hvorfor Danny, som ikke spiller efter de sociale spilleregler, finder hende interessant.

Jeg har kun et problem med bogen. Hero mobbes og i alle de råd hun modtager er konklusionen at hun bare skal lade som ingenting. At de andre er dumme og at hun skal holde hovedet højt. Der er tilmed en underliggende holdning om at hun med sin attitude ligefrem inviterer til mobningen. Kun rektoren på skolen tager problemet seriøst og hun beskrives ikke særlig sympatisk.
Jeg bryder mig ikke om holdningen om at man bare skal ignorere mobning lærer mobbeofre at negligere store problemer som de voksne har ansvar for at tage hånd om.
Men ud over denne plet, synes jeg, at Broach har skabt en betagende spændingsbog fuld af mysterier og overraskelser. Man kan lære noget af den og nogle vil måske endda blive inspireret til at snuse lidt videre i det historiske. Uanset er det en fed historie som vil blive nydt. Det er godt forfatterskab.

Elise Broach: Shakespeare gåden. Oversat af Jan Madsen. Carlsen, 2007
Forside: Originaltitel: Shakespeare’s secret

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

12 kommentarer »

 1. Jeg er helt enig.
  Jeg er blevet utroligt bidt af den her historie, for den er virkeligt godt skrevet og handlingen er fantastisk.

 2. pisse god bog..
  je lavwer en boganmeldelse om den…. 🙂

 3. Jeg synes bogen er SÅ god , den er slet ikke kedelig på noget som helst tidspunkt. Den er spændene hele vejen igennem. Det er en fantastik bog 🙂 Jeg vil trygt anbefale den til alle og en hver. 😀

 4. Jeg synes bogen er SÅ god , den er slet ikke kedelig på noget som helst tidspunkt. Den er spændene hele vejen igennem. Det er en fantastik bog 🙂 Jeg vil trygt anbefale den til alle og en hver. 😀 <3

 5. ja, den er bare super fantastisk:D<3

 6. DEN, SKAL STÆRKT ANBEFALES!:)

 7. Hej Allesammen.
  Jeg er glad for, at andre end mig synes at bogen er god. Jeg synes selv, det var en fed historie. Men det kan man selvfølgelig se i min anmeldelse 🙂

 8. Jeg Elsker Bogen..
  Den Er Mega god (;

 9. Den er bare rigtig god
  og rigtig spændende

 10. Det er rart at se, der stadigt kommer positive kommentarer til bogen. Jeg synes den var rigtigt god og det er da rart, at andre synes det samme 🙂

 11. Jeg har lige for 20 minutter siden læst bogen færdig, og jeg begyndte i går aftes 🙂
  Det er en super god bog som man bliver fanget af lige med det samme. Jeg har ellers tit problemer med at komme igang med en bog, men den her, woow! Det er helt vildt.<3

 12. Ja, bogen er bestemt værd at læse. Det er fantastisk, når en spændende og fascinerende historie, kan kombineres med at læser noget historisk. Jeg synes forfatteren er rigtigt god til at få det historieske mysterium blandet ind, uden at det går ud over fortællingen. Det er nemlig ikke altid det lykkes 🙂