Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

E. B. White: Charlottes tryllespind

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: E. B. WhiteUdskriv anmeldelsen • 23. februar, 2007

E.B. White: Charlottes tryllespindEn klassiker er genfødt – igen.

Da E.B. Whites klassiske bondegårdshistorie om grisen Wilbur udkom i Danmark for første gang i 1955, blev dens titel ”Grisen der fik lov at leve”, hvilket grundlæggende afslørede hele plottet i romanen. Da den blev genudgivet i 1985, hed den nu ”Grisen der ikke ville dø”, hvilket var en mere eksistentiel tilgang til stoffet. I 2006 har oversætteren så ramt næsten rigtig og kaldt historien for Charlottes tryllespind. Der er nu ikke noget praktisk trylleri over Charlottes spind, selvom det godt nok er ret fantastisk.

Grisen Wilbur fødes svagelig og pjokket, men reddes af pigen Julie, som passer ham, indtil han er stor og stærk nok til et liv i grisestien, hvor grise jo hører til. Inden de skal slagtes.
Wilbur er først lidt ensom og savner Julie, selvom hun besøger ham her dag, men selvfølgelig får han hurtigt venner i de nye omgivelser. Den ene nye ven kommer endda til at ændre hans liv.
Charlotte er klog og smuk og dræbende farlig. Men mest hvis man er en flue. Charlotte er nemlig en edderkop.
Med stor opfindsomhed og kreativitet beslutter Charlotte sig for at redde Wilbur fra at få ristet sværen. Og selvom hun får involveret mange af de andre dyr i redningsaktionen, bliver hendes indsats den afgørende.

Charlottes tryllespind er en fantastisk sød og morsom fortælling. Sproget sprudler, og selvom romanen har over 50 år på bagen, er den levende og spændende på en gammeldags romantisk måde, som holder. Illustrationerne understreger dette og er ligesom handlingen lun og humoristisk. Tegneren er Garth Williams, hvis illustrationer flere generationer af piger vil kunne genkende fra bøgerne om pigen Laura og Det lille hus på prærien. Men det var faktisk en anden klassiker, skabt af E.B. White, der gjorde Garth Williams til illustrator på fuld tid, nemlig ”Peter lille”(1948), der i dag er kendt som Stuart Little af de fleste danske børn

Charlottes tryllespind er en fuldendt og god historie, som også er fantastisk at læse op – især fordi det er sjovest at more sig sammen med andre. Historien vil begejstre børn ned til 5 år, og deres større søskende, forældre og bedsteforældre kan alle lytte med.

Romanen blev filmatiseret og havde premiere i 2006 og havde bl.a. Julia Roberts, som Charlottes stemme, på rollelisten

E. B. White: Charlotte tryllespind, illustreret af Garth Williams. Oversat af Katja Hein. Gyldendal, 2006. Forside: Paramount Pictures Corp. Originaltitel: Charlotte’s Web

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. hej denne bog er mega go’