Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Dorthe Nors: Ann Lie

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Dorthe NorsUdskriv anmeldelsen • 12. marts, 2006

Dorthe Nors: Ann LieDen 19 årige Ann Lie mister sin mor og lukker sig inde i sorgen og lever i sin egen verden med katten Acid og forsangeren fra Suede som nærmeste fortrolige. Kan Benjamin komme ind på livet af hende?

Ann Lie er 19 år og går i gymnasiet. Hun bor sammen med sin far og bror. Moderen havde en hjertefejl og er død for ikke så længe siden. Hun har efterladt et stort tomrum i Ann Lies liv. Faderen passer sit arbejde som tandlæge, men lever ellers et stille liv uden at være tæt på sin børn. Broderen Simon er mest optaget af stoffer og kæresten Sukie

I det daglige er det katten Acid, Ann Lie mest har kontakt med. Hun betror sig til den om, hvordan hun har det med stort og småt. Også Brett Anderson, sanger i gruppen Suede, optræder jævnligt i Ann Lies indre verden. Hun kan lide hans tekster og hans måde at takle tilværelsen på. Det er sorgen og vreden, der fylder i Ann Lies liv. Hun har isoleret sig og tager ikke meget del i klassens liv.
Undtagelsen er klassekammeraten Benjamin. De går lidt i byen samme og mødes jævnligt hos Ann Lie. Benjamin prøver at komme tættere ind på livet af Ann Lie og at få hende til at forholde sig både til tilværelsen nu og her og til fremtiden. Men hvor tæt på tør hun lade ham komme?

”Ann Lie” giver et fint og troværdigt portræt af en ung pige, der efter moderens død har svært ved at finde en mening med tilværelsen. Hun har haft det godt med moderen, og sorg og smerte over at have mistet hende fylder forståeligt meget. Dialogen med katten Acid og Brett Anderson er godt beskrevet. Faktisk får man lyst til at stifte bekendtskab med Suedes musik efter læsningen af romanen.
Selv om Ann Lie har isoleret sig fra de fleste mennesker, får man et indtryk af en pige med ben i næsen og en lidt ironisk og kritisk holdning til tilværelsen. Romanens slutning er åben, men peger på, at det går i den rigtige retning, nemlig at Ann Lie tør vælge en fremtid, omend det er uvist, hvad den bringer. Det er en velskreven og vedkommende historie, der varmt anbefales til unge fra ca. 15 år – og som også med udbytte kan læses af voksne.

Dorthe Nors: Ann Lie. Samleren, 2005. Forside: Ida Balslev-Olesen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.