Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Dorthe de Neergard & Els Cools: To knapper i hånden

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Dorthe de Neergaard, Els CoolsUdskriv anmeldelsen • 1. juni, 2006

Dorthe de Neergaard: To knapper i håndenForunderlig billedbog om pigen Rie, der lever i en forvrænget, mystisk og skræmmende verden.

En morgen vågner Rie og kan konstatere, at hun i nattens løb har fået syet to knapper fast i den ene håndflade. Det er ublodigt og gør ikke ondt, men knapperne er ikke rare at røre ved. Rie prøver at få sin mors forståelse, men et par knapper i en hånd, lader ikke til at imponere hende.

Som man måske kan fornemme, er det ikke et helt normalt univers, den stakkels Rie lever i. Dette understøttes og understreges grundigt af Els Cools fine, stemningsfulde og noget mystiske illustrationer. De er mutte, mystiske og fulde af uforklarlighed. Faktisk er det er en billedebog i ordets bogstavelige betydning, for billederne er så stærke, at de trækker meget mere end bogstaverne.

Jeg tror, at alle, der har lagt barndommen bag sig, har et par minder om oplevelser, som de den dag i dag, ikke kan finde en god og rationel forklaring på. Mange af de oplevelser, man som barn fandt uforklarlige, mystiske og skræmmende, har sidenhen vist sig at have ganske gode forklaringer, som man med en vis lettelse kan kluk-le af. Men et par enkelte oplevelser står tilbage. Oplevelser som vedbliver at være uforklarlige, selv for den voksne. Det kan give et sug i maven at tænke på disse hændelser. Det er et sug som dette, stemningen i denne bog skaber.

For sarte sjæle på sengekanten, vil jeg godt afsløre, at stemningen lettes lidt til slut, og Ries verden bliver lidt mere menneskelig, men vi er langt fra pastelfarvet happy end. Det er en fryd at sidde med noget i hænderne, der er anderledes, og som det er svært at vide, hvad man skal mene om: lad det være en anbefaling!

Dorthe de Neergard: To knapper i hånden, illustreret af Els Cools. People’s Press, 2006. Forside: Els Cools

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.