Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Dorthe de Neergaard: To ting man aldrig kan vide

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Dorthe de Neergaard, Els CoolsUdskriv anmeldelsen • 15. september, 2008

Syv gode men barske og alvorlige noveller. Døden er i en eller anden sammenhæng medspiller i de fleste af dem, så er I advaret, men læs dem!

Udover døden er sorg, ensomhed, uforløst kærlighed og voksnes manglende indsigt også temaer, der berøres i novellesamlingen.

Titelnovellen “To ting man aldrig kan vide” handler om to brødre, hvis far får konstanteret kræft. Drengene er vidne til, hvordan han bliver mere og mere syg og afkræftet. Det er i denne forbindelse de filosoferer over, hvad det er for to ting, man ikke kan vide om sig selv.

I “Død over lamaen” bliver en pige i den grad mobbet af klassens tykke dreng, så meget at hun og veninden laver besværgelser med ønske om at han må dø. Og Kåre, kaldet lamaen, hænger sig på pigetoilettet, et af de sidste steder han var efter hende.

“En for mormor og en for mormors pige” handler om en pige, der bor alene sammen med sine syge mormor. Mormoren har taget sig af hende efter moderens død – og selv efter at mormoren er død bliver pigen ved med at købe ind og lavemad, bilder sig ind at mormoren er levende indtil de sociale myndigheder dukker op.

“Tak for mad” handler om et aftensmåltid i en familie med to store børn. Stemningen er tung, faren refererer hele tiden til hans egen mors frikadeller, som jo bestemt var bedre end dem, de lige sidder og spiser. Moren forsøger at glatte lidt ud, søsteren spiser kun når hun presses (underforstået anoreksi). Faren har ikke en tøddel forståelse for sine børn.

Det gør lidt ondt at læse de her historier. De er rigtig godt skrevne, men de går lige ind til benet. Man kan se det for sig, det meste af det der sker – eller antydes i novellerne. Børn og unges verden, som de voksne ikke altid indvies i, men som de dog alligevel har så stor indflydelse på.

Med det barske indhold er det ikke en bog, man giver hvem som helst. Den forudsætter en vis modenhed af modtageren. Jeg tror, den vil egne sig godt i undervisningssammenhæng, hvor man kan snakke og fordøje historierne i fællesskab.

To ting man aldrig kan vide og andre historier er illustreret af Els Cools, som virkelig har forstået at ramme de stemninger, der slås an i novellerne.

To ting man aldrig kan vide – og andre historier / Dorthe de Neergaard ; illustreret af Els Cools. – Kbh. : Høst, 2008. – 70 sider : ill. i farver
Pris: kr. 199,00

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (8 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.