Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Dorte Karrebæk & Otto Dickmeiss: Emmely M

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Dorte Karrebæk, Otto DickmeissUdskriv anmeldelsen • 30. september, 2006

Dorte Karrebæk: Emmely MEmmely M er en overraskende lille fortælling om en vild og uregerlig pige, der bliver forvandlet til en dukke. Den tilhører en af Dansklærerforeningens nye serie af billedromaner for de 9-12 årige.

Emmely er en vild pige og lidt af en prøvelse for forældrene. Heller ikke i skolen går det så godt. Emmely får ofte at vide, at det må hun ikke, og til sidst får hun tilnavnet Emmely M – M for “må ikke”.
Da Emmely fylder 10 år giver forældrene hende en fin gammel porcelænsdukke. Det er ikke en hun har ønsket sig eller er interesseret i. Dukken ender hurtigt i skabet på hendes værelse. Emmely keder sig og er træt af, at hun altid gør tingene forkert. Om aftenen bliver dukken pludselig levende og kommer ud af skabet. Den tilbyder at hjælpe Emmely M, så hun ikke får så mange skæld ud. Det indebærer, at de to bytter roller. Emmely M trækker i sin nye kjole, som er magen til dukkens. Hun får besked på ikke at sige noget, kun blinke med øjnene, “klik-klak”, lige som dukken.
Emmely M spørger flere gange dukken, hvorfor den vil hjælpe hende, men hun når altid at falde i søvn inden hun hører svaret. Forældrene hopper på deres spil og er glade for at deres datter er blevet en artige pige.
I starten synes Emmely M at det er sjovt. Det bliver hun nu ikke ved med, det viser sig nemlig at dukken har snydt hende godt og grundigt. Måske lykkes det Emmely M at bryde “fortryllelsen”…

Historien om Emmely M, der er skrevet af Dorte Karrebæk er lidt af en gyser, raffineret og overraskende. Tænk at blive omskabt til en dukke og efterladt i et skab, mens dukken overtager ens plads i familien – bare fordi man er en pige med gang i! Denne lille fortælling får mig til at tænke på Michael Endes: Hellelil – om en pige, der gerne vil have forældrene til at makke ret og via en fe til sin rædsel får tryllet forældrene mindre og mindre.

Otto Dickmeiss´ illustrationer falder fint i tråd med handlingen i Emmely M. Det er lidt groteske farvelagte tegninger, hvor personerne har små kroppe og store hoveder. Emmely M og dukkens gradvise identitetsskift er rammende gen- givet, det er specielt øjnene, der røber forskellen.

Bogen er en af bøgerne i Dansklærerforeningens ny serie: Billedroman, der henvender sig til de 9 – 12 årige. Historien skal nok fange sine læsere, og den kan også bruges til højtlæsning for de 7-9 årige.

Dorte Karrebæk: Emmely M, illustreret af Otto Dickmeiss. Dansklærerforeningen, 2005. Forside: Otto Dickmeiss

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (17 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

 1. Hej
  Det er en rigtig god bog vi har lst den i skolen:)

  Hilsen mig

 2. Kære Dorte Karrebæk
  Min klasse og jeg (4.b.) har læst din bog. og vi synes den er rigtig god. Men vi vil meget gerne vide lidt mere om slutningen. Hvad sker der efter “Bare vent….”? Vi savner en fortsættelse 🙂

  De bedste hilsner
  4.b

 3. Din bog er god