Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Dennis Jürgensen: Kadaverjagt

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Dennis JürgensenUdskriv anmeldelsen • 19. februar, 2009

kadaverjagtØlivet er alt andet end hyggeligt med de levende døde!

I 1991 skrev Dennis Jürgensen Kadavermarch, som indtager en særstilling i dansk litteratur som den første danske zombie-roman. Den foregår i en verden (stærkt inspireret af Romeros zombie-film), hvor de døde er begyndt at vende tilbage til livet med en udpræget smag for menneskekød. Jürgensen tilsatte dog et decideret science fiction-element, idet grunden til (gen)opstandelsen er en livsforlængende medicin, LIFESUPPLY.

I 2006 kom så Kadaverjagt, som er om ikke en fortsættelse, så da i al fald i samme univers. Der er tale om en kortroman, der udspiller sig på øen Anholt over syv dage. Det er en god og gedigen historie med en portion splat tilsat.

Vi følger den tidligere sømand Lorens, der starter sin søndag med, at en død mand forsøger at slå ham ihjel. Praktisk erfaring viser ham snart, at sådanne trusler kan afværges, hvis man tilføjer angriberen tilstrækkelig skade mod hovedet. Men desværre viser den levende døde sig ikke at være en enlig svale – Anholt er overrendt med zombier. Sammen med de øvrige overlevende må Lorens starte den udfordring, det er, at genskabe en form for system på øen og udrydde de trusler, der måtte strande der. Altimens verden går under omkring dem.

Kadaverjagt er en velskrevet og spændende lille sag, som egentlig lige så godt kunne have været udgivet i Jürgensens ”Black horror”-serie; indgangen er den samme: forfatteren tager en velkendt horror-formular (i dette tilfælde de overlevende kamp med de levende døde og hinanden) og genfortæller den med sine egne små drejninger. Så vi kender plottet (og kan for så vidt også nok forudsige, hvilken type slutning der venter), men Jürgensen kan sit stof så godt, at det ikke gør noget – Lorens har sin helt egen særegne stemme, der kører gennem fortællingen, og man trækkes ubesværet gennem teksten.

Mit eneste problem med bogen er faktisk sf-elementet, LIFESUPPLY, som virker lidt akavet og irriterende. Resten af bogen er holdt i en strengt realistisk tone, at det skurrer, når personerne begynder at snakke om futuriske storbyer andetsteds på kontinentet. Det er naturligvis en arv fra Kadavermarch, og den holdes da også på et minimum. Kadaverjagt kan sagtens stå på egne ben og kan anbefales, hvis man trænger til en hurtig omgang stemningsfuld undergangsdrama. Jürgensen leverer endnu en gang varen.

Man kan læse starten af KadaverjagtTellerup.dk

Dennis Jürgensen: Kadaverjagt. Forside: Christian Guldager. Tellerup, 2006, 125 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. Hej Dennis.

    Jeg hedder Ninette og er 12 år gamel mem er helt vild med din side 🙂 hejhej

    Ved Venlig Hilsen Ninette

  2. Hej allesammen.
    Jeg forstår altså ikke helt slutningen på Kadaverjagt. Er det bare en helt almindelig åben slutning, eller er der en fortsættelse af bogen?