Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Daniel Zimakoff: Ferietyveriet

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Daniel ZimakoffUdskriv anmeldelsen • 23. marts, 2007

Daniel Zimakoff: FerietyverietEn god lille humoristisk historie om børn der tager sagen i egen hånd for at redde en sommerferie.

Albert bor sammen med sin mor, morens nye kæreste Morten, 2 søskende og ind i mellem Mortens datter. Da de jo er ret mange i familien kan deres gamle bil ikke rumme dem alle når de skal på ferie til Italien. Derfor køber de en brugt bil af en tidligere brugtvognsforhandler som ganske vist nu er supermarkeds ejer og ikke sælger biler mere, men som vil sælge sin private bil. Det er Morten som køber bilen og da han ikke er særlig god til at prutte om prisen kommer de til at købe bilen lidt dyrt, og udgiften til bilen er da også lige stor nok for den lille families økonomi men det løber lige rundt.

Samme dag som bilen bliver købt og hjembragt har familien en fælles vandkamp med vandpistoler hvor alle skyder mod alle. Kampen ebber dog langsom ud efterhånden som vandpistolerne løber tør for vand og det er kun lillesøster Selma som underlig nok bliver ved med at have vand i sin pistol. Albert, som jo er historiens fortæller, undrer sig kort over det faktum at søsteren havde mere vand end de andre, men så glemmer han det ellers igen.

Første skoledag efter erhvervelsen af den nye bil er der lidt kamp om at komme først ud af døren og kamp om at få lov til at blive kørt i skole i den nye bil. Så med Morten bag rattet sættes der kurs mod skolen. Albert observerer en rød lampe som blinker i instrumentbrættet men Morten mener ikke det betyder noget. Lige kort før ankomst til skolen sker katastrofen – bilen bryder sammen.

Det viser sig senere at bilens køler var løbet tør for vand og motoren derved har lidt uoprettelig skade og derfor skal udskiftes.

Familiens økonomi er jo i forbindelse med køb af bilen blevet ret stram, så det ser ud til at ferien til Italien kommer til at hænge i en noget tynd tråd når nu pengene skal bruges til en ny motor. Så da Skov, som solgte dem bilen ikke har til sinds at yde dem erstatning, da han er helt overbevist om at bilen var i orden da han solgte den, bliver ferien til Italien aflyst til fordel for en camping tur til Roskilde Fjord. Det synes familiens børn overhovedet ikke er nogen god ide og den iderige og frygtløse Selma får lokket sin storebror med ud på den ene vilde aktion efter den anden for at redde ferieturen til Italien.

Selma er af den overbevisning at Skov bare skal overbevises om at han bør betale en erstatning for skaden. Hun og Albert prøver først at tale Skov og de opsøger ham på hans bopæl hvor han står foran sit hus og polerer sin Mercedes. Børnene har klædt sig ud i gammelt tøj og gnedet øjnene med rå løg for at komme til at græde og smurt ansigtet i jord for at se fattige ud. Desværre er Skov ganske upåvirkelig og de må vende hjem uden at have opnået noget udover en femmer til to is.

Efter denne ydmygende oplevelse skruer de to børn bissen på. De ender med at kidnappe Skovs hund Choko som de på mirakuløs vis får gemt i huset uden deres mor opdager det. De kræve løsepenge for hunden men Skov møder slet ikke op med pengene på det aftalte sted og de må til sidst erkende at dette slag også er tabt. Forklædt som to muslimske piger går Selma og Albert igen til Skovs bopæl, hvor de afleverer hunden til Skovs kone og oven i købet få ”en hund”(100 kr.) som dusør.

Det næste og sidste forsøg på at overtale Skov involvere også Selma og Alberts storesøster Amalie og deres papfarfar Skorstenen som bor på plejehjem. Planen er at de vil kidnappe Skovs fine Mercedes og endnu en gang kræve løsepenge. Planen går selvfølgelig slet ikke som forventet og kommer også til at involvere rockere, avisoverskrifter og politiet.

Denne lille historie om Albert på 10 og hans handlekraftige og iderige lillesøster Selma på 8 år synes jeg er en ganske underholdende enkeltstående børnebog. Den er særdeles velegnet til højtlæsning for de 6-10 årige og den kan også læses af børnene selv fra ca. 10 år. Sproget er godt og velskrevet med mange små underholdende replikker og beskrivelser.

En bog med frække børn er jo altid et hit blandt bogens målgruppe og jeg synes bestemt Ferietyveriet opfylder alle mine krav til en underholdende letfordøjelig roman for børn. At bogens hovedpersoner faktisk laver kriminelle handlinger tror jeg ikke man skal hæfte sig for meget ved, da jeg synes hele bogens tone tydeligt fortæller at dette bare er en god historie. Desuden ender det jo også med at politiet kommer på banen og om ikke andet kan historien vel altid give anledning til en snak om hvilke handlinger man evt. ikke skal gribe til.

Daniel Zimakoff: Ferietyveriet. Gyldendal, 2006. Forside: Claus Riis.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.