Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cornelia Funke: Blækhjerte

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Cornelia FunkeUdskriv anmeldelsen • 13. januar, 2008

Cornelia Funke: BlækhjerteForestil dig at have evnen til at læse ting eller ligefrem personer ud af en bog og ind i virkeligheden..

Meggie lever en rolig og charmerende bogfyldt tilværelse sammen med sin far Mo, som er bogbinder. Han skaber de smukkeste værker ud af gamle bøger og forstår at reparere og forvandle bøger, der er slidte af ælde, så de igen kommer til deres ret. Selvom der er bøger alle vegne i hjemmet, læser Mo aldrig højt for Meggie, og det har en forklaring, der er både fascinerende og uhyggelig. For mange år siden læste Mo højt af romanen Blækhjerte, og resultatet var forfærdeligt – ud kom krigsherren Blækhjerte og hans gustne lejesvende. Med grumme og nederdrægtige værdier som ondskab og grådighed har de fundet plads i vores verden, som de selvfølgelig forsøger at overtage. Og de har ikke glemt Mo og hans fantastiske læseegenskaber.
Snart er Meggie og Mo på flugt. De får hjælp af bogvenner – men hvem kan de stole på? Og kan fiktionen overtage virkeligheden?

»Forskrækket pustede hun tændstikken ud – hun huskede det stadig klart mange år senere! – knælede ned foran det regnvåde vindue og kiggede ud. Og dér stod han.«

Rigtige bognørder vil sluge og elske Blækhjerte, der sprudler af fantasi og er en vidunderlig hyldest til litteraturens verden. Fra første side prøver forfatteren Cornelia Funke ihærdigt men smidigt at lokke læseren ind i Blækhjertes virkelighed, som rummer både action, eventyr, tragedie og humor. Personligt synes jeg, at historien er lidt længere i spyttet end hendes fantastiske Tyvenes Herre. Måske fordi hun drejer historien anderledes, end den måske vender i ens fantasi, når man først har taget præmissen til sig?
Hvorom alting er, er Blækhjerte et klart Must-read for alle sande bibliofile, som har forstået og mærket bøgers magi på eget liv.
Cornelia Funke: Blækhjerte bind. 1.-2. Oversat af Erik Egholm. Sesam, 2007
Forside: Carol Lawson. Originaltitel: Tintenherz

Blækhjerte er filmatiseret med bl.a. Brendan Fraser og Helen Mirren i hovedrollerne – klik ind på filmens hjemmeside og se traileren her

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 stemmer)
Loading...

7 kommentarer »

 1. […] Anmeldelsen […]

 2. hej ved i om blækhjerte kommer som film i danmark
  for jeg syntes at bogen er god!

 3. Ja, blækhjerte kom som film i december 2008. Vi så den her i Tyskland, den var virkelig god. Den var lavet i en hollywood udgave med alt hvad dertil hører, men var bogen tro. Jeg kan for øvrigt anbefale at du læser forsættelserne Tintenblut og Tintentod, der i hvert fald findes på tysk, og er nemme at læse selvom de er nogle moppedrenge.

 4. En rettelse til anmeldelsen: skurken, der træder ud af bogen hedder ikke Blækhjerte, men Capricorn

 5. “Blækhjerte” skiller sig ud. Dels fordi historien og hovedpersonerne er mere gennemarbejdede, end i et simpelt manuskript som til filmen ”Bedtime Stories” – men også fordi Cornelia Funke skriver sig pokkers godt ind i ens hjerte. Man får både indblik i Meggies dystre og kærlige følelser, og udover Lene Kaaberbøl, synes jeg ikke der er så mange andre fantasy-forfattere der kommer så langt ned i hovedpersonernes.

  500 sider er en klods af en bog, og nogle gange bliver de detaljerede beskrivelser lige langtrukne nok. Lidt mere action, og lidt mindre tid i fangekældrene, havde været rart. På den anden side – når man lægger bogen fra sig, tænker man alligevel kun på hvornår man kan snige sig hen i sofaen og snuppe 50 sider mere.

 6. […] Blandt andet er det det ikke alle figurerne der kommer med i sidste bind. Så kunne du lide første del, er der bestemt noget at glæde sig til i […]

 7. Hvad hedder 2 og 3 på dansk og er de gode?

  Ps. er der en 2 og 3 på film?