Conor Kostick: Epic
Emner: fantasy, fra 12 år, science fiction • Se alle anmeldelser af: Conor Kostick • • 28. september, 2008Computerspil på liv og død.
Har man nogensinde så meget som skævet til Word of Warcraft eller andre online rollespil, er ”Epic” lige bogen, man skal have fat i.
Jeg har egentlig udskudt ”Epic” længe, simpelthen fordi indpakningen ikke tiltalte mig (en forside kan betyde rigtig meget for en bog). Men heldigvis kom jeg til at åbne bogen, at den viste sig at rumme meget mere, end omslaget viste – et spændende science fiction-eventyr af dimensioner.
Vi befinder os på planeten Nyjorden – koloniseret for mange år siden af mennesker. Man har forsøgt at lægge Jorden og dens uvaner meget langt bag sig, at skabe et helt nyt samfund – det har blandt andet betydet, at vold er den største synd, man kan begå. I stedet findes computerspillet Epic, som har forvandlet sig til hele klodens retssystem og bærende søjle. Det er i Epic, der minder meget om WoW, at man afgør uenigheder og retslige spørgsmål – med våbenkamp. Den øverste myndighed er Centralrådet, som råder over spillets mest magtfulde figurer.
Men hele Nyjorden står til at ændre sig, da den unge Eric og hans venner sætter sig for at hjælpe Eriks far. De kæmper i spillet, og de gør ting, der ikke er blevet gjort i umindelige tider, så forandringen pludselig begynder at indfinde sig.
”Epic” foregår i to lag – i den virkelige verden, hvor Erik må kæmpe med politik og hele samfundets indretning, og i Epic, hvor han må kæmpe for at holde sin figur i live, mod forfærdelige odds og figurer, der ikke burde eksistere. Og det lykkes Kostick at gøre det utroligt spændende. Ofte kan computerspil og virtual reality i science fiction-romaner bliver irriterende og kedeligt, fordi alt er muligt, men forfatteren holder sig til reglerne og holder det genkendeligt, samtidig med at han holder spændingen i vejret, så man sidder og bider negle.
”Epic” er velskrevet og hæsblæsende og burde finde læsere hos både yndere af science fiction, fantasy og rollespil. En ekstra lille bonus er, at personer og steder alle har nordiske navne. Der er skrevet en fortsættelse, Saga, som dog ikke er udkommet på dansk endnu.
Conor Kostick: Epic. Oversat af Lasse Schmidt. Forside: Jan Buchholz og Peter Stoltze. Høst & Søn, 2007.