Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Christopher Grey: Leonardos skygge. Mit utrolige liv som Leonardos da Vincis tjener

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Christopher GreyUdskriv anmeldelsen • 22. marts, 2007

Christopher Grey: Leonardos skyggeSpændende historisk roman fuld af action og mystik. Tag med til Milano i sidste halvdel af 1700 tallet og se Leonardo da Vinci over skulderen mens han skaber et af kunsthistoriens største mesterværker

Denne fortælling er inspireret af kunstværket Den sidste Nadver og Leonardo da Vincis notesbøger. Det lyder måske lidt prætentiøst, men man behøver hverken interessere sig for verdenskunsten eller Da Vinci for at blive fanget af historien.

Drengen Giacomo er forældreløs, fattig og har hukommelsestab. Helt bogstaveligt falder han ned i hovedet på kunstmaleren og opfinderen Leonardo da Vinci, der tager ham til sig som sin personlige tjener. Dette bringer Giacomo tættere på kunsten og sin egen drøm om at blive maler, men først og fremmest bringer det ham tættere på sandheden om sin fortid. Det ene mysterium afløser imidlertid det andet, og da Giacomo tager sin stilling som tjener meget alvorligt, bliver han rodet ind i det alt sammen.

Giacomo er ualmindeligt nysgerrig, og det smitter af på læseren, som forpustet må følge med i alt det, som Giacomo er viklet ind i. Leonardo, derimod, tager tilværelsen ret tilbagelænet, selv når de må leve af muggent brød.
Historiens helt centrale begivenhed er tilblivelsen af Den sidste Nadver. Leonardo da Vinci overholder ikke tidsplanen, og Giacomo beslutter sig for at sætte alt ind på at hjælpe sin mester. Også når det gælder at finde modeller til Jesu disciple, og på den måde bliver maleriet en del af historiens plot.

Forholdet mellem mester og tjener er underholdende, og spændingen mellem dem gør historien sprællevende. Da Vinci er billedet på den stereotype kunstner: arrogant og virkelighedsfjern, hvor Giacomo er fornuftig og sympatisk. Modsætningsforholdet gør, at Giacomo tit bliver misforstået, men det gør ham også uundværlig.

Leonardos skygge foregår i renæssancen sidst i 1400-tallet, men er skrevet i nutid og i et tempofyldt sprog, hvilket skaber en historisk roman om kunst fuld af action og stemning. Historien er meget bred og inviterer mange forskellige slags læsere indenfor. Personligt nød jeg især renæssance/middelaldermiljøet og beskrivelserne om mesterværket Den sidste Nadver, som jeg nu har fået et helt personligt forhold til. Jeg skal til Milano og se det hele med egne øjne. Ingen tvivl om det.

Forsideillustrationen er udført af Andreas Erstling og er fuld af bevægelse og rammer fint romanens stemning.

Christopher Grey: Leonardos skygge. Mit utrolige liv som Leonardos da Vincis tjener. Oversat af Henrik Enemark Sørensen. Forum, 2007. Forside: Andreas Erstling.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.