Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Christina Wahldén: Klaras hemmelighed

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Christina WahldénUdskriv anmeldelsen • 20. juni, 2007

Christina Wahlden: Klaras hemmelighedKlara er 10 år og bor hos en sød plejefamilie. Hendes far sidder i fængsel for mord, og hendes mor er indlagt hvilket hun forsøger at bevare som en hemmelighed men det lykkes ikke…

Klaras far sidder i fængsel. Han har skudt en mand i forbindelse med et bankrøveri og afsoner nu sin straf. Det har taget hårdt på Klaras mor, og hun er nu indlagt på et psykiatrisk hospital.

Det er heller ikke let at være Klara, selv om hun er kommet i pleje hos to ældre rare mennesker, Britta og Ragnar. De er nærværende og omsorgsfulde, men alligevel savner hun både sin mor og far.

Klara besøger jævnligt sin far i fængslet, og det er også muligt at få lov at overnatte. Hun holder af sin far, men hun er også vred på ham og konfronterer ham direkte med, at han har slået et andet menneske ihjel. Han fortryder, hvad han har gjort, men har svært ved at tage til genmæle på Klaras direkte spørgsmål. For Lasse, som han hedder, er det vigtigt at Klara kommer, og han forsøger at holde tråden til gamle dage, hvor de ofte tog ud og så på fugle.

Klara besøger ikke sin mor, men de skriver breve til hinanden.

Britta og Ragnar bor på en ø, og Klara starter i skolen der samtidig med Maja. Majas far er død af kræft. Klara er nødt til at finde på en historie om sin far, det er hendes hemmelighed, hvordan det virkelig hænger sammen.
Pigerne bliver gode venner indtil det på et tidspunkt rygtes, at Klaras far sidder inde for mord.
Specielt en af drengen er slem til at mobbe hende. Klasselæreren træder til, og i klassen tager de temaet med døden op – og straf og fængsler incl. et besøg hos Klaras far i fængslet. Det giver de andre børn en helt anden forståelse for Klara og hendes situation – og da hendes mor også har fået det bedre, kommer til hele til at se meget lysere ud.

Bogen er dedikeret: Til alle børn hvis mor eller far sidder i fængsel

Genren er socialrealisme, og romanen giver et indlevende billede af, hvor hårdt det er for børn, når deres forældre er involveret i kriminalitet. De er langt hen ad vejen loyale mod deres forældre, og alligevel er det svært at stå frem blandt kammeraterne og fortælle hvordan det hænger sammen. Klara er tilmed i den vanskelige situation, at moderen er indlagt med en depression.

I betragtning af det alvorlige tema, er romanen er måske en lille smule rosenrød. De voksne gør alt det rigtige, og den dreng, der har mobbet Klara mest giver hende en grøn glaskugle, hans yndlingslegetøj som undskyldning. På den anden side forstår man godt, at forfatteren har lyst til at lade fortællingen ende godt – eller så godt som det nu kan lade sig gøre for Klara, når nu hendes far sidder i fængsel for mord. Alt i alt er det nu en historie, der nok skal fange børn – især piger – fra 10 års alderen. Bogen har en flot og appellerende forside.

Der er flere ungdomsbøger, der handler om det at have en forælder i fængsel, men ikke mange for større børn. Det er godt der kommer bøger om det emne.

Christina Wahldén: Klaras hemmelighed. Forum, 2007. Oversat af Susanne Vebel. Forside: Alette Bertelsen, Tegnestuen Imperiet

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (13 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. Jeg har nu flere gange læst bogen med en 4. klasse. Hver gang med stor fornøjelse, læseoplevelse, overraskelser og “ny viden” fra børnenes side. Det er er bare en god bog, der skildrer børn med “andre” vanskeligheder.

    Der er efterfølgende mange tematikker at tage fat på.

    Også en bog, der kunne læses igen i udskolingen eller skubbes til 5-6. årgang.