Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Christina Wahldén: For god til at dø

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Christina WahldénUdskriv anmeldelsen • 23. november, 2009

For god til at døTankevækkende fortælling om mobning og om at finde livet, ved at se døden i øjnene

Hovedpersonen Stella går i gymnasiet. Hun er overvægtig og ser sig selv som grim og ulækker. Hun er anderledes end de andre. Eller det er i hvert fald sådan, de får hende til at føle sig. Hun bliver udsat for grov mobning, men fortæller ingen om det. Fortrænger det foran computeren, når hun sidder alene på sit værelse om natten.

Men en dag bliver det for meget. Hun bliver overfaldet af skolens dronning og værste mobber, Alva og hendes hof. Stella har ikke lyst til at leve mere, så hun indgår en spontan selvmordspagt med ”Manson” fra internettet, som i virkeligheden hedder Joel. Sammen går de ud i kulden og mørket, for at finde det helt rigtige sted at ende livet. På deres vej betror de sig til hinanden, og fortæller hvorfor de ikke ønsker at leve mere. Stella raser indvendigt idet hun på turen kommer i tvivl om hun helst vil dø eller leve. Begge veje er uoverskuelige og synes uden håb…

For god til at dø belyser det tabubelagte emne selvmord. At længes efter døden, fordi livet er for hårdt at leve. En del teenagere kan sikkert nikke genkendende til denne sørgelige følelse, men den er svær at formidle og oftest tales der slet ikke om den. Men den findes jo indeni masser af unge mennesker, og det ved vi alle sammen godt. Dybest set. Hvorvidt vi vælger at tage stilling til den, er op til os selv. Men Christina Wahldén har formået at taget stilling til og belyser på hendes måde frustrationen og følelserne, der er forbundet med denne længsel efter døden.

Bogen rummer udover mobning og selvmord tematikkerne ensomhed, kærlighed og tolerance.

Idet Stella er overvægtig, bliver mobbet, udstødt i skolen og lever livet bag lukkede døre, kan Joel ses som hendes modsætning, der er lille, spinkel og har problemet i hjemmet, men ikke nær så mange i skolen. Trods modsætningsforholdet mødes de i en fælles sorg over livet: manglende accept og lysten til at udslette sig selv.

For god til at dø henvender sig til unge, og nok især dem der indimellem føler, at livet kan blive for tungt og dermed ikke værd at leve. Den henvender sig desuden til voksne, der ønsker at åbne et vindue, og se ind i mobningens verden – altså det sted, voksne ikke altid kan kontrollere eller formår at forstå.

Christina Wahldén: For god til at dø. Oversat af Susanne Vebel. Høst & Søn, 2009. – 140 sider
Omslagsgrafiker: Alette Bertelsen, Imperiet
Originaltitel: För bra för att dö

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (15 stemmer)
Loading...

4 kommentarer »

  1. Hvor kan man købe bogen ??
    Det ser ud som om den er meget god! (:

  2. Ey, gå ned på bibloteket? 😀

  3. hvornår er bogen skrevet?
    hvorfor blev bogen skrevet?
    kan jeg få fakta om forfatteren?

  4. For mig virker bogen ikke “special”. Den bygger på et meget alvorligt emne, men det ska’ da ikk’ forhindre jer i at læse den! 😀