Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Charlotte Blay: Trommerne taler

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Charlotte BlayUdskriv anmeldelsen • 15. januar, 2006

Charlotte Blay: Trommerne talerRoman der foregår i Ghana, hvor teenage-pigen Amina drømmer om kærligheden og ikke mindst om at få en uddannelse. En uddannelse, hvor hun kan være noget for andre mennesker i sit land

Amina er en pige fra Ghana, der bor i den lille by Tamale sammen med bedstemor Biba. Hun går i gymnasiet og er dygtig til engelsk. Da bedstemoderen dør, må Amina opgive skolen og vende tilbage til familien i landsbyen.
Her må hun tage del i det daglige arbejde med at passe børn, hente vand og lave mad. Hun savner skolen, men det gode ved at være vendt tilbage er, at hun igen træffer Sulemane. Han er høvdingens sønnesøn, og Amina er ret forelsket i ham.

En dag kommer den danske dame Lise Jensen på besøg. Hun repræsenterer et dansk projekt, der har stået for oprettelsen af skoler i de små landsbyer. Med sig som chauffør har hun Abraham Hansen, som sin mørke farve til trods har blå øjne. Det skyldes dansk forfader, som i sin tid var en frygtet slavehandler i Ghana.

Traditioner og levevis adskiller sig meget fra den vestlige verden. De overleverede fortællinger spiller en stor rolle, nogle af disse går helt tilbage til slavetiden. En af dem handler om Sulemanes tiptipoldemor, den smukke Tim Tam.

Når der festes i landsbyen, kommer trommerne frem, både fortælletrommerne, der bruges til at illustrere fortællingerne, og dansetrommerne.

Efter Aminas nye møde med Lise Jensen sker der pludselig en masse i hendes liv. Det vigtigste er, at hun får mulighed for at gøre gymnasiet færdigt med henblik på senere at gå i gang med en uddannelse. Mødet med Abraham Hansen åbner også Aminas øjne for, at der er andre fyre i verden end Sulimane.

Charlotte Blay har tidligere skrevet om Amina i bogen “Rumpedans og kalabasser” fra 1994. Det er en dokumentarbog for børn, som udkom i forbindelse med Børnenes Ulands-kalender udgivet af Danida og Danmarks Radio.
Modsat “Rumpedans og kalabasser” er “Trommerne taler” fiktion. Af den korte indleding fremgår det, at Charlotte Blay igen har været besøg i Ghana og mødt Amina m.fl.

Romanen giver en god skildring af det daglige liv i et land, hvor mange stadig bor i lerklinede hytter uden elektricitet og indlagt vand. Familien er et udvidet begreb i forhold til en dansk kernefamilie, og man tror stadig på trolddom, selv om religionen ellers er islam.

I det område, Amina kommer fra, er der tradition for flerkoneri, og det er de ældste, der bestemmer. Charlotte Blay giver en troværdig skildring af Amina, Hun er optaget af det samme som jævnaldrende danske piger: veninder og søde fyre. Til gengæld har hun langt flere forpligtelser, og hun drømmer meget forståeligt om at få en uddannelse. Mulighederne herfor er meget ringere end for unge i den vestlige del af verden.

Afrikansk kultur og traditioner fylder også meget i romanen: den mundtlige fortælling med spændende fortællinger tilbage til slavetiden, afrikanske ordsprog m.m.
“Trommerne taler” er en god og velskreven historie. Den henvender sig nok mest til piger og kan læses fra ca. 11-12 års alderen.

Charlotte Blay: Trommerne taler. Gyldendal, 2005. Forside: Henrik Kragh

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.