Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cecilie Eken & Malene Reynolds Laugesen: Mørkebarnet

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Cecilie Eken, Malene Reynolds LaugesenUdskriv anmeldelsen • 20. juni, 2007

Cecilie Eken: MørkebarnetDenne historie er skrevet som en sonetkrans. Det lyder vidunderligt poetisk og det er det også. Og hamrende originalt. Den første sonetkrans i dansk børnelitteratur faktisk.

Mørkebarnet er en vilter og trodsig troldunge med mørkt hår, der stritter ufriseret. Hun spiser jord og fortæller løgne og bor i samme smukke have som Lysbarnet, der er en yndig pige, som er lydig og gør, som forældrene ønsker. Lysbarnet har gyldent hår, der skinner under en krans af bellisblomster. Det er jo ren logik, at Mørkebarnet hverken er elsket eller ønsket. Men hun er jo ikke lavet af sten, så derfor fremrusker og tilkalder hun nattens monstre og væsener frem for at skræmme livet eftertragteligt af Lysbarnet.

En sonetkrans er en kunstfærdig cyklus på 15 sonetter, af hvilke 2.-14. sonet gentager den foregåendes slutlinje som begyndelseslinje, mens den første sonets begyndelseslinje er identisk med den 14.’s slutlinje. Den afsluttende 15. sonet, “mestersonetten”, forener alle 14 begyndelseslinjer i den rækkefølge, de forekommer. (Kilde: Aschehougs Leksikon)

Denne sonetkrans om Mørkebarnet går op i en højere helhed. Helt bogstaveligt. Cecilie Ekens smukke men enkle ord, rim og sætningskonstruktioner snørkler sig ind på sin læser og bindes sammen til sidst. Det er helt genialt, og som Aschehougs leksikon siger: …en kunstfærdig cyklus

Selve historien er effektfuld og spændende. Når nattens væsener kommer snigende, holder man vejret, indtil man erfarer, at selvfølgelig har Mørkebarnet nuancer i sit væsen. Ligesom Lysbarnet. Og os andre.

Mørkebarnet er en smuk, tankevækkende, drilsk og spændende udgivelse. Malene Reynolds Laugesen er mesteren bag bogens illustrationer, og ingen kunne løfte opgaven bedre. Laugesens illustrationer rummer mange lag og en detaljerigdom, der lokker læseren helt ind i og på historiens præmisser. Et gennemgående tema i illustrationerne er ying/yang symbolet, som man finder udtrykt på mange kreative måder. Illustrationerne er smukke men med kant og giver plads til både mørke og lyse nuancer.

Mørkebarnet er et helstøbt mesterværk, et poetisk puslespil, som er lettilgængeligt og et fascinerende og frisk pust i dansk børnelitteratur.

Cecilie Eken: Mørkebarnet. Illustreret af Malene Reynolds Laugesen. Sesam, 2007. Forside: Malene Reynolds Laugesen

På Malene Reynolds Laugesens hjemmeside kan du se masser af hendes flotte illustrationer

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (9 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.