Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cat Weatherill: Drengen der faldt ned fra himlen

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Cat WeatherillUdskriv anmeldelsen • 10. april, 2006

Cat Weatherill: Drengen der faldt ned fra himlenEn forunderlig fortællingen om et træ-æg der falder ned fra himlen og siden forvandles til en dreng.

Titlen på denne bog er faktisk lidt misvisende. Hovedpersonen, Træskind, falder rigtignok ned fra himlen, men på det tidspunkt er han endnu ikke en dreng, men et hårdt træ-æg som nogle høstarbejdere finder på en mark. Finder er nok en underdrivelse. I virkeligheden rammer ægget den ældre herre, Gavl Kran, hårdt i panden, da det slynges op af en traktor. Ingen har set noget lignende før, men Gavl Kran får ægget med hjem, hvor han og konen lægger det i vindueskarmen.

Der ligger træ-ægget i lang tid, uden at der sker mere ved det. Men en dag, da de ikke kan få ilden til at brænde ordentligt, smider de træ-ægget på bålet, i håb om at det kan gøre en forskel – og det gør det! Ikke for ilden, men ægget springer ned på gulvtæppet og begynder at vokse og vride sig. På forunderlig vis vokser der en lille dreng ud af ægget. Han er dog ikke en helt almindelig dreng, dels er han af træ og dels vokser han ufattelig hurtigt. Men det ældre par er lykkelige. Efter et liv som barnløse har de endelig fået et barn.

I årevis lever træskind en lykkelig tilværelse som de andre børn i den lille by, men på grund af en tragisk ulykke bliver han nødt til at flygte ud i verden, og her venter nye eventyr og mange store overraskelser. I lang tid tror Træskind sig usårlig. Han er meget stærk, og hvis han får hugget f.eks. en hånd af, så vokser der ganske hurtigt en ny ud. Men med tiden finder han ud af, at der faktisk er ting der kan såre ham – og det der er værre. Det sætter livet i et noget andet perspektiv for den unge herre.

På sin færd ud i verden, gør han en dag den store og chokerende opdagelse, at han faktisk ikke er den eneste trædreng i verden. Det viser sig, at han har et hjem. Øen, Asketinde, er befolket af træfolk ligesom ham, og han sætter alt ind på at finde sin rigtige familie. Men med tiden må Træskind sande, at ting ikke altid er som man drømmer om, og at hjem godt kan være et andet sted end der, hvor man kommer fra.

Historien om ”Drengen der faldt ned fra himlen” er fantasifuld og underholdende, og der er mange sjove ideer og elementer med. Men der er også et men. Jeg tror lidt, forfatteren havde ønsket, at jeg skulle elske Træskind. Han skulle røre mit hjerte, gøre mig varm og glad når det gik ham godt, og trist og tung når det går ham ilde Men det virker ikke. Jeg er ikke helt pjattet med ham.

Der er jo også en anden mulighed (ja, der er jo sikkert flere). At forfatteren har ønsket at gøre ham lidt tumpet og smådum, fordi folk, der tror de er usårlige, er lidt tumpede og smådumme, og så kan vi lære noget af det….

Døm selv. På trods af mine forbehold synes jeg nemlig, at bogen er turen værd.

Cat Weatherill: Drengen der faldt ned fra himlen. Oversat af Pia Juul. Høst & Søn, 2005. Forside: David Hess. Originaltitel: Barkbelly

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.