Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Carina Evytt: Let bytte

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Carina EvyttUdskriv anmeldelsen • 23. april, 2008

Carina Evytt: Let bytte 6-årige Mathias’ drømme om et dødsbringende monster viser sig snart at være skræmmende virkelighed.

Let bytte var Carina Evytts romandebut tilbage i 2006. Siden har hun skrevet en fantasyroman baseret på nordisk mytologi, men i denne der dømt ren monster-action. Hvis man er til film om glubske monstre, så er Let bytte bogen til en hyggelig aften.Det er tydeligt, at Evytt har set gyserfilm – selve indledningen er som taget fra en skærm. En faretruende storm driver ind over byen, folk dør i søvne, dyr går i panik, og en dreng vågner op med ordene “Det er kommet”. Derfra skifter fokus løbende, men i hovedrollen er altid drengen, som hedder Mathias, og det væsen, som bliver født den skæbnesvangre nat. En forbindelse opstår imellem dem – Mathias begynder at få mareridt og gå i søvn. Når han sover, oplever han, hvordan et usynligt væsen dræber mennesker, set med monsterets øjne. Men væsenet, der har opdaget, at menneskene er det mest velsmagende bytte, kan også se den anden vej, gennem Mathias’ øjne. Det fører til nogle ganske velskrevne scener, hvor barriererne mellem de to smuldrer, og man kommer i tvivl om, hvem der gør hvad – og Mathias lader sig overvælde af væsenets tanker og følelser.

Snart drager dyret hærgende gennem Hillerød, og der skrues op for spændingen, da det får muligheden for at formere sig – menneskeheden er ikke længere øverst i fødekæden. Det bliver et kapløb med tiden for Mathias og de par voksne, som tror på ham.

Hvad der er skræmmende kommer naturligvis an på den, der læser – i “Let bytte” har forfatteren tydeligvis lært sin lektie fra filmene, og hun kører på, lige så snart historien er kommet op i omdrejninger. Der drysses voldsomme scener ind, så læseren ikke får lov at slappe af, og indimellem får en lille romance lov at udspille sig. Myndighederne er naturligvis ikke i stand til at tage hånd om truslen, så det er vore helte, der må risikere liv og lemmer (og i visse tilfælde miste dem) for at redde Sjælland, om ikke verden. Til tider bliver filminspirationen lidt tydelig (en af personerne nævner det endda selv), men det er ikke noget, man tænker over, når musikken spiller.

I er der dømt action og gys for alle pengene. På trods af den lille romance er det nok mest til drengene, der ikke har alt for følsomme maver.

Carina Evytt: Let bytte. Tellerup, 2006. Forside: Stefan Rosenbech

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (8 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.