Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

C. S. Lewis: Løven, heksen og garderobeskabet

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: C. S. Lewis, redigeresUdskriv anmeldelsen • 16. december, 2005

C. S. Lewis: Løven, heksen og garderobeskabetEt garderobeskab som fører til en anden verden, en ond og iskold heks, en mægtig løve og fire børn som skal redde et helt land. Det er ingredienserne til den fantastiske historie om Narnia.

De fire søskende Lucy, Edmund, Susan og Peter bliver under krigen sendt på landet for at bo hos deres onkel. Onklen, en gammel professor, bor i et kæmpe hus med mange spændende rum. I et af rummene opdager Lucy et smukt garderobeskab, og da hun undersøger det nærmere, opdager hun at skabet ikke har nogen bagbeklædning, men i stedet fører til det fortryllede land Narnia.

I Narnia møder Lucy faunen Tumnus som fortæller om Jadis – den onde heks som regerer i Narnia og som har forhekset landet til en tilstand af evig vinter. Lucy får også at vide, at hun er i fare, for heksen hader mennesker pga. en spådom. Spådommen siger at 4 menneskebørn vil betræde tronen i Narnia, og at det vil være Jadis’ endeligt.

Da Lucy kommer tilbage til professorens hus, har hun svært ved at overbevise sine søskende om, at hun taler sandt. Men efterhånden får de syn for sagen, da de også bliver i stand til at komme gennem garderobeskabet.

Edmund møder heksen som ved hjælp af fortryllet chokolade, lokker ham til at forråde sine søskende. Da børnene bliver inviteret i sikkerhed hos et bæverpar stikker Edmund af for at advare heksen. For at stoppe heksen drager Lucy, Peter, Susan og bæverfamilien af sted for at finde løven Aslan, der kan hjælpe dem med at besejre Jadis.

Og så er historien i gang. Historien om Narnia er en kamp mellem det gode og de onde, og vores hovedpersoner skal grueligt meget igennem inden eventyret er forbi.

Det er altid farligt at genlæse en af barndommens favoritter som voksen, for der er altid frygten for at magien er væk. Men i dette tilfælde var det en glæde, for historien er en fantastisk rejse uanset alder og køn.
Som voksen er man naturligvis lidt mere opmærksom på den kristne og til tider moraliserende tone i bøgerne, men det kan stadig ikke overskygge den kendsgerning at Narnia først og fremmest er en fantastisk fortælling om kampen mellem det gode og det onde.
Historien om Løven Heksen og Garderobeskabet fortjener at blive fortalt for en lille smule af magien og stemningen forsvinder, hvis man læser den alene.

Løven, Heksen og Garderobeskabet er anden del i serien om Narnia. Men faktisk er det den første bog C.S. Lewis skrev og derfor ofte den der sættes fokus på hvilket også tilfældet i julens store familiefilm. En klassisk børnebog udsat for Disney kan lyde som en farlig cocktail, men jeg byder filmen velkommen, fordi det betyder, at endnu en generation får øjnene op for den fantastiske historie.

C. S. Lewis: Løven, heksen og garderobeskabet (Narnia: 2). Oversat af Niels Søndergaard.  Borgen, 2005. Forside: ?. Originaltitel: The Lio, the Witch, and the Wardrobe

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.