Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bridget Crowley: Tåbernes fest

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Bridget CrowleyUdskriv anmeldelsen • 17. september, 2004

tabernes-fest.jpgRosens Navn for begyndere. Kom i middelalderstemning og oplev intriger, mysterier, spænding, mord og kirkelig hykleri.

Under opførelsen af en stor katedral i 1300-tallet sker der en forfærdelig arbejdsulykke. Den 13-årige John far, som arbejder som stenhugger i katedralen, dør og John bliver fattig, forældreløs og invalid da hans fod knuses. Heldigvis bliver John optaget i kirkens kor og får bolig på katedralskolen. Således får han mad i maven, men hverdagen fyldes også af ydmygelser og drillerier over hans handikap. Sidstnævnte er særligt iscenesat af tyrannen Matthew, der er forsanger i koret. Heldigvis bliver John gode venner med den kønne Hugh, og de to står sammen og opbygger et stærkt venskab. John gør sig også andre bekendtskaber, f.eks. med enkelte af de gådefulde jøder, som forfølges af had og spottes af det øvrige samfund.

En gang om året afholdes Tåbernes Fest, en højtidelighed, som især drengene i koret nyder og ser frem til, da den vender op og ned på hverdagens hierarki. Desuden får de ved denne særlige tilbagevendende tradition i øvrigt en masse godt at spise, og rollerne er ved måltidet byttet rundt således, at drengene kommer til fadet før præsterne og øvrigheden. Til centrum i begivenheden skal der vælges en Narrebiskop, som skal lede festlighederne og holde gudstjeneste. Valget falder på Hugh – til stor fortrydelse for Matthew, som ønsker hævn.

John er en opmærksom knægt, og siden sin ankomst har han noteret sig adskillige mystiske ting. Han forstår, at sandheder holdes skjult, og han fornemmer, at præsterne måske slet ikke er så fine i kanten som først antaget. Men John ved ikke, hvad hans viden kan bruges til, og hans nysgerrighed vokser, som mystikken breder sig, og kulminerer, da der sker et bestialsk mord.

Romanen minder på sin vis om klassikeren Rosens navn – i den forstand, at tematikken omkring det kirkelige hykleri/hysteri i middelalderen er gennemført og fremstår autentisk. En af romanens tydelige tematikker handler om tolerance eller mangel på samme. Syndebukkementaliteten eksemplificeret igennem det ubehagelige jødehad er også med til at lede og bevæge handlingen. Enkelte steder oplevede jeg budskabet om tolerance lidt for tydeligt og tænkt. Men det ødelægger ikke min samlede vurdering af romanen som en god historisk spændingsroman fra middelalderen.

Du kan læse mere om den historiske og katolske tradition omkring Tåbernes fest her (engelsk)

Bridget Crowley: Tåbernes fest. Oversat af Karin Bodenhoff. Gyldendal, 2004
Forside: Claus Rye Schierberck . Originaltitel: Feast of Fools

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.