Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bodil Bredsdorff: Hvad der kan ske når man drikke cabanga

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Bodil BredsdorffUdskriv anmeldelsen • 5. januar, 2008

Bodil Bredsdorff: Hvad der kan ske når man drikke cabangaEn fin skildring af den 11 årige Elias fra Mozambique, som en dag til en stor fest i landsbyen for første gang smager den lokale øl – og får lidt for meget.

Stedet er en lille landsby ved en stor sø i Mozambique. Elias er 11 år og bor sammen med sin mor og søskende. Faderen hører man aldrig om. Elias og hans kammerat Manuel går i skole, men Elias synes nærmest det er spild af tid. Når læreren, hr. Amissi er fuld, hvad han ofte er,  begynder han forfra på det børnene i forvejen har lært.

Elias står for en del af det daglige arbejde i familien, hjælper med at passe sine yngre søskende og jage aberne væk fra majsmarken. Elias og Manuel går nogle gange ned til søen, hvor de fisker fra klipperne. På den måde kan de nogle gange bidrage til maden, som ellers mest består af majsgrød og grøntsager.
Elias er også i gang med at lave mursten af ler. Han sover i en gammel hytte uden tag og glæder sig til, de får råd til at bygge nyt hus. I landsbyen er man ved at forberede fest for alle de tiårige drenge og piger. En af forberedelserne hertil er brygningen af cabanga, den lokale øl. Onkel Alberto synes Elias skal smage med det resultat, at han bliver fuld og dermed går glip af en del af festen.

Mændene og de store drenge fisker i søen, og en nat sniger Elias sig ud af hytten og tager med onkel Alberto ud at fiske. Manuel har drillet ham med, at han skal have hans ur, det eneste Elias rigtigt ejer, hvis han ikke snart tager med på natfiskeri. Heldigvis er udbyttet godt, og Elias får to store bundter fisk med hjem. Nogle af dem sælger han endda med pæn fortjeneste – og det bedste af alt: han beholder sit ur.

Hvad der kan ske når man drikker cabanga giver en fin og sanselig skildring af livet i en lille afrikansk landsby. Et værdigt liv men også et liv uden den vestlige verdens overflod. Der er mad nok til alle, men kød er ikke noget man får hver dag. Der er hverdage med arbejde, som også børnene indgår naturligt i, og der også tid til at feste og have det sjovt.

Bodil Bredsdorffs beskrivelser giver sammen med de fine farvefotografier af Gugga Zakariasdottir et fint indtryk af livet i den lille landby i Mocambique. Måske ikke det tema danske børn kaster sig over, men det er fint at der kommer gode bøger af denne slags. Bogen kan helt sikkert give anledning til gode snakke om livet i andre lande og forskelle på den rige og den fattige del af verden=globalisering for børn. Velegnet både til højtlæsning fra ca. 8 år og som inspiration til temaarbejde om Afrika.

Bodil Bredsdorff: Hvad der kan ske når man drikker cabanga.  Fotografier af Gugga Zakariasdottir. – 1. udgave, 1. oplag. – Kbh. : Høst, 2007. – 87 sider : ill. i farver
Pris: kr. 199,00 

Gugga Zakariasdottir (f. 1948) er arkitekt og fotograf. Hun har boet seks år i Mocambique. “Hvad der kan ske når man drikke cabanga” er hendes første bog.

Læs mere om Bodil Bredsdorff på børnelitteratur.dk 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.